utorok 30. apríla 2019

Malé temné lži

Originál: Little Black Lies (2015)

Autor:
Sharon J. Bolton
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Květa Palowská
 

Počet strán: 408

Rok vydania: 2019



V malej uzavretej komunite akou je spoločenstvo na Falklandských ostrovoch, je zmiznutie dieťaťa niečo nemysliteľné. Nikto z obyvateľov týchto odľahlých končín nepochybuje, že je to len nešťastná zhoda okolností. Veď, čo iné? Potom sa však stratí druhé dieťa. Tretie... a už sa nikto nemôže oháňať tým, že ide o náhodu. Miestnym neostáva iné, iba pripustiť, že jeden z nich je vrah. Miesto, ktoré odjakživa nazývali oáza pokoja sa odrazu nik necíti bezpečne. Hystéria naberá na sile. Do rečí aj do vyšetrovacieho spisu ohľadom možného spáchania zločinu sa dostávajú ľudia, o ktorých ešte nedávno nikto nepochyboval. Napríklad Catrin Quinnová, ktorá pred tromi rokmi prišla o svojich dvoch synov a teraz žije skoro ako pustovníčka. Potom je tu jej bývalá priateľka Ráchel, a tiež jej bývalý milenec Callum Murray... Všetci traja niečo taja. A nikto z nich nikomu neverí...

"Zhruba před rokem, v době, kdy mi chyběl důvod, proč dál žít, jsem se začala vážně zabívat myšlenkou nežít vůbec."

Catrin Quinnová je osudom skúšaná žena. Žije na Falklandských ostrovoch, venuje sa ochrane životného prostredia, veľa premýšľa a kuje pomstu. Jej život sa zmenil pred tromi rokmi, kedy nešťastne -a celkom zbytočne- zahynuli jej synovia. Príčinou bola chvíľková nepozornosť. Nie jej. Lež jej najlepšej kamarátky Ráchel. Tá mala dávať na chlapcov pozor. Mala. No niečo iné považovala za dôležitejšie...

Catrin sa so stratou nevyrovnala dodnes. Manžel Ben, známy lekár na ostrovoch ju opustil a po rozvode žila Catrin doslova pustovníckym životom. S Ráchel od toho tragického incidentu neprehovorila. Dokonca sa prestala stýkať aj so svojím vtedajším milencom Callumom.

Přemýšlela jsem, jestli chápu, co znamená zabít. Jestli se dokážu podívat živému tvorovi do očí a provést nevratný čin, který ukončí jeho život. A zřejmě už mám jasno.

Jej myšlienky patrili synom, ktorých vídavala/cítila sťaby duchov vo svojom domove. A taktiež premýšľala, ako ublížiť tej, s ktorou bola nerozlučná už od detstva, tej, ktorá dovolila, aby jej milované deti prišli o život...  

Kým vo svojej samote sa necháva unášať myšlienkami o smrti, na ostrovoch sa začínajú diať veci. Stratí sa dieťa. Falklandy navštevuje veľa turistov, rodičia bývajú pozorní i nepozorní a drobec, ktorý sa vyberie sám "preskúmať" okolie sa môže stať pre niekoho ľahkou korisťou. 

Deti sa strácajú často. A rovnako často sa aj nachádzajú. Na tom predsa nie je nič výnimočné... avšak na ostrovoch došlo už k zmiznutiu tretieho dieťaťa (všetko chlapci) za posledné roky a tie, čo zmizli pred nimi sa dodnes nenašli. Je jasné, že ostrovania začínajú byť podozrievaví, podráždení, ba až histerickí. 

Kto je za tým? Vyzerá to tak, že je to niekto z miestnych. Kde deti ukrýva? Čo s nimi robí? To je iba niekoľko z otázok, ktoré si ľudia kladú.

Žádný z mužů nemá žaludek na to, aby zastřelil vystrašeného kluka. Jediná kulka. Rázne bodnutí hrotem bajonetu. Moje kulka. Můj bodák. Občas prostě někdo musí převzít odpovědnost. A neházet ji na druhé.

Callum Murray je vojnový veterán. Vo svojom živote už zažil/videl veľa zlého. Sám bol toho súčasťou. Na ostrovoch sa zamiloval do vydatej ženy, do Catrin. Ani nevie akým šťastím sa mu dostalo, že jeho láska bola opätovaná. Až kým nedošlo k hroznej tragédii. Tak ako Catrin nosí v sebe smútok, aj Callum v sebe nesie svoje staré trápenia. A tie sa neustále ozývajú v podobe nečakaných záchvatov paniky. Keď k nim dôjde, sám nevie, čo vtedy robí...

Po rokoch sa cesty Calluma a Catrin opäť pretnú. Spojí ich práve stratené dieťa. Obaja sa zapoja (nakoniec ako každý domorodec) do pátrania.

Autorka si pre svoju knihu vybrala veľmi náročnú tému. Deti sú odjakživa citlivou záležitosťou. Obzvlášť tie stratené alebo unesené. A "pobila" sa s ňou bravúrne. 

Ako vždy, Sharon príbeh neuveriteľne zamotala. Príbeh pozliepaný z malých i väčších lží zapríčinil, že podozrivým v očiach čitateľa sa stával každý, vrátane hlavných hrdinov. Temná atmosféra ďalekých ostrovov príbeh dokonale podčiarkovala. 

Sharon nám svojim ďalším krimithrillerom dokazuje, aká skvelá je ona spisovateľka. A my môžeme len dúfať, že táto "skvelosť" jej zostane čo najdlhšie.

Moje hodnotenie: ★★★★★  

Prečítajte si recenzie aj k ďalším knihám, ktoré napísala Sharon Bolton: 
Už teď jsi mrtvá
Už mě vidíš?  

Žiadne komentáre: