piatok 15. marca 2019

Den, kdy se to stalo

Originál: The Day of the Accident (2018)

Autor: Nuala Ellwood
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Michael Havlen

 
Počet strán: 304

Rok vydania: 2019



Šesťdesiat sekúnd po tom, ako sa Maggie Allanová preberie z kómy, si neželá iné ako znova do nej upadnúť. Nechce žiť s vedomím toho, čo jej práve oznámila polícia: že jej dcéra Elspeth je mŕtva. Podľa polície ju nechala zamknutú v aute, ktoré zišlo do rieky a Elspeth sa utopila, uväznená na zadnom sedadle. Maggie si však vôbec na nič zo toho nepamätá. Keď požiada personál, aby zavolali jej manžela Seana, povedia jej, že zmizol. Naposledy ho vraj videli na dcérinom pohrebe. Čo sa teda naozaj stalo pri rieke? Kam zmizol Sean? A prečo sa Maggie stále nemôže zbaviť tušenia, že Elspeth žije?


Matka udělá všechno, aby ochránila své dítě.
Veta, ktorá charakterizuje celý román. A hodí sa nie len na hlavnú hrdinku Maggie, ale aj na vedľajšie postavy - rovnako matky ako ona. 

Keď sa Maggie preberie z kómy, zisťuje, že jej svet sa otočil o 180 stupňov. Nielenže jej oznámia, že zomrela jej milovaná dcérka, ale tiež, že zmizol - nevedno kam - jej manžel. Na svete je odrazu sama ako prst. A ako postupne zisťuje, ostala bez strechy nad hlavou aj bez prostriedkov. Manžel Sean totiž predal ich dom, zrušil bankový účet, a tak Maggie ostalo iba 198 libier, ktoré mala náhodou odložené bokom na svojom účte. 

Po prepusení z nemocnice jej pomáha sociálna pracovníčka opäť sa prinavrátiť do života. Maggie, ktorá pracovala iba krátko predtým ako sa vydala za Seana, strávila väčšinu času starostlivosťou o malú Elspeth. Sean bol ten, kto do rodiny prinášal peniaze. Teraz nevie, čo má/bude robiť. Amanda jej pomôže s vybavovaním si príspevkov - na bývanie, na živobytie. Aspoň po dobu, kým sa nedá dohromady. Maggie je zúfalá. Je nešťastná. Neustále myslí len na jedno - na mŕtvu dcérku. Akosi nechce uveriť tomu, že Elspeth v jej živote už nefiguruje.

Autorka opísala Maggienu situáciu - jej zúfalstvo, beznádej a frustráciu - neskutočne dobre. Človek mal pri čítaní pocit, že je tam s ňou. Aj by jej chcel pomôcť, ale ako? Môže len sledovať jej konanie a povzbudzovať ju v jej činoch. Súriť ju, aby vypátrala pravdu. Aby zistila, kde jej jej manžel. Prečo zmizol a zahladil po sebe všetky stopy? A tiež, či jej malé dievčatko predsa len nie je niekde samé, smutné a čakajúce na svoju milovanú matku. 

Intenzita nájsť ju začína silnieť po tom, ako sa jej do rúk dostane list, ktorý je písaný Elspethiným rukopisom. Krásne vyznanie mamičke v podobe básničky Maggie uisťuje v tom, že jej dievčatko niekde je a volá ju.

Nuala rozohrala krásnu psychologickú zápletku. A rovnako, ako aj v jej prvotine Co zbylo z mojí sestry musím ospevovať jej nesmierny talent. Je skvelé, že Domino našlo, a hlavne, že si vybralo práve túto autorku a rozhodlo sa čitateľovi priniesť jej tvorbu. Skutočne stojí za to. Román Den, kdy se to stalo vás neuveriteľne strhne od prvej strany a nepustí, až kým neprídete na koniec. Výborne vystupňované napätie a - bacha! - prekvapivý koniec. Jedným slovom: SKVELÉ.

Moje hodnotenie: ★★

1 komentár:

Marcela Pudichová povedal(a)...

Pěkná recenze :-) Co zbylo z mojí sestry mám doma a knížka stále čeká na přečtení. Budu se muset do ní pustit co nejdřív, abych věděla, jestli mě autorka zaujala. Pak bych si nutně musela pořídit i tuto :-)