streda 26. decembra 2018

Chuť lásky

Originál: Geheimzutat Liebe (2017)

Autor:
Poppy J. Anderson

 
Vydavateľstvo: Ikar

 
Preklad: Jana Balážková


Počet strán: 320

Rok vydania: 2017



Andrew Knight patrí síce medzi najnovšie vychádzajúce hviezdy na bostonskom kuchárskom nebi, cíti sa však úplne vyhorený. Preto usúdi, že by mu prospela krátka dovolenka a vyberie sa do Nového Anglicka. A práve tu sa za pomerne zvláštnych okolností zoznámi s Brooke Dayovou, ktorá v Maine vedie rodinnú reštauráciu. Ona ani len vo sne netuší, koho to stretla a kto je nový návštevník v jej podniku. Nebolo celkom náhodou, že sa potom spoločne rozhodli pretvoriť hostinec U kraba na vychýrené a vyhľadávané miesto všetkých gurmánov. Andrew po rokoch opäť našiel stratenú chuť do varenia. Dokáže mu však Brooke odpustiť, že jej o sebe neprezradil celú pravdu?


Veľa jedla, veľa lásky. Týmito slovami by sa dala v krátkosti opísať kniha Chuť lásky. Práve kvôli jedlu by som ju neodporúčala čítať s práznym žalúdkom. Lebo slinky, čo by sa vám zbiehali, by vás prinútili ísť si niečo dobré "ukuchtiť" 😉 Mali by ste dilemu: Čítať? Jesť? Pretože kniha je veľmi dobre napísaná a iba horko ťažko by ste sa od nej dokázali odtrhnúť.

Drew je špičkový šéfkuchár. Jedlu rozumie, jedlo miluje a vedie skvelú reštauráciu, do ktorej si ľudia robia rezervácie aj niekoľko mesiacov dopredu, len aby ochutnali jeho kuchyňu. Drew je tiež muž, ktorý je čiernou ovcou rodiny. Všetci sú totiž právnici a on jediný so štúdiom sekol a rozhodol sa študovať kulinárstvo. Aká to hanba! Otec mu to do dnešného dňa vyčíta... radšej s ním ani nekomunikuje. Práca šéfkuchára nie je dosť dobrá pre jeho syna. Nech si je uznávaný a ospevovaný koľko len chce. Iba Drewova teta s ním drží. Až tak, že je to neznesiteľné. Neustále ho bombarduje telefonátmi a núti ho stretnúť sa s producentami kuchárskej show. 

Drew má všetkého po krk. Rozhodne sa na chvíľu "vypustiť paru" a vypadne z mesta. Zaslúži si dovolenku. A pokoj.

Ten pokoj mu však naruší krásna Brooke. Žena, ktorá je ako tornádo. Histerická, panovačná, temperamentná. V Maine vedie reštauráciu, ktorej čoskoro hrozí krach. Potrebovala by upraviť, zrenovovať, získať iskru... no kde na to vziať? Všetky úspory, ktoré by mohli použiť minuli na liečbu jej chorej matky. Otec, ktorý reštauráciu dovtedy viedol sa teraz výhradne stará o matku a Brooke, ktorá si rozbiehala kariéru novinárky sa vrátila domov, aby rodičov podporila a pomohla im. Ako správna dcéra. 

Pre Brooke pomoc nie je na ťarchu. Miluje jedlo a miluje sa zvŕtať v kuchyni. Jej kuchyňu Nového Anglicka majú miestni štamgasti veľmi radi. Nečudo, že zachutí aj Drewovi. 

Drew a Brooke sú ako deň a noc. Neustále "na nože". Brooke má Drewa za veľkomestkého snoba, ktorý si nevidí ďalej ako po špičku nosa. No nie nadarmo sa hovorí, že: "co se škádlívá, to se rado míva" 😜 A tak to dopadne i s nimi.

Kniha je vtipná, romantická a voňavá. Pošteklí vám chuťové kanáliky, zahreje vás pri srdiečku a vyvolá úsmev na tvári. Aspoň u mňa to tak bolo. 

Milé, rýchlo sa čítajúce, oddychové.
  
Moje hodnotenie:

1 komentár:

Aires povedal(a)...

Moc pěkná recenze :) Knížka vypadá zajímavě, docela jsi mě na ni nalákala :)