štvrtok 3. januára 2019

Hra na lež

Z anglického originálu: The Lying Game (2013)

Autor:
Tess Stimson
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Klára Šumová

 
Počet strán: 296

Rok vydania: 2014



Harriet Lockwoodová nikdy nerozumela svojej dcére Florence. Akosi si za celé roky k sebe nedokázali nájsť cestu. Až jedna nehoda spôsobí to, že Harriet zistí, prečo to tak je. Dievča, ktoré pútnásť rokov vychovývala totiž nie je jej biologickou dcérou.
Zoey Sandsová je pravým opakom energickej Harriet. Vo svojom chaotickom živote plnom neistôt má jediný pevný bod: dcéru Nell. A teraz na jej prahu stojí cudzia žena, ktorá tvrdí, že Nell nie je jej? Avšak je to pravda. Nešťastná zhoda okolností, ktorá sa stala pred 15 rokmi, teraz zásadne ovplyvní životy dvoch rodín. Nič už nebude ako predtým. 



Stávajú sa také prípady, kedy v nemocnici zamenia deti. Niekedy sa na to príde skôr, niekedy neskôr a niekedy vôbec. V tomto príbehu na to príde matka z jednej zamenených detí po pätnástich rokoch. 

Harriet si dlhé roky nevedela nájsť cestu k svojej dcére Florence. Krajší a bezkonfliktný vzťah mala skôr so svojimi dvomi synmi. Florence si zas výborne rozumela so svojím otcom. Neočakával od nej priveľa, bral ju takú aká je. O jej matke to ale povedať nemohla. Kládla na ňu vysoké nároky, neustále ju za niečo buzerovala, upozorňovala ju a dávala jej kázania v štýle: toto nesmieš, toto môžeš a pod. Akoby mala neustále šesť rokov a nie pätnásť. 

Po tom, ako sa zraní pri behu v škole, ocitne sa v nemocnici. Keďže je potrebná aj transfúzia krvi, Harriet začína mať podozrenie, že dieťa, ktoré 9 mesiacov nosila v bruchu a 15 rokov piplala, nie je jej dieťa. A rozhodne sa vypátrať pravdu.

A naozaj. Zisťuje, že Florence nie je ich biologická dcéra. Na názor sa opýta aj svojho manžela. On však pravdu poznať netúži. Pre neho je Florence jeho a hotovo. Táto ich nezhoda bude mať ešte siahodlhé následky. Tess veľmi dobre opísala, ako môže jedna "náhodná zámena" spôsobiť rozvrat v rodine. 

Harriet sa vyberie za svojou biologickou dcérou na vlastnú päsť. Cesta je to ďaleká. Kým ona je z Ameriky, jej dcéra žije v Anglicku.

Keď sa Zoey dozvedá, že Nell nie je jej dcérou, rúca sa jej svet rovno pred očami. Nell nie je jej? Akoby nebola? Veď si s ňou dokonale rozumie. Starajú sa jedna o druhú, nikoho iného ani nemajú. Áno, je pravda, že s nimi už osem rokov žije Zoeyn priateľ Richard, no pre Zoey to nie je láska, ktorú by rada spečatila svadbou. Aj keď si Nell neželá nič iné len Richarda považovať za svojho právoplatného otca. Pozná ho od mala, má ho rada a bola by nadšená, keby sa jej matka za neho vydala.

Harriet, ktorá sa im "nanúti" do životov, ho neuveriteľne rozhádže. Kým Nell je nadšená, že má veľkú rodinu, Zoey z toho nemá ani najmenšiu radosť. Chce nechať všetko tak, ako to bolo doteraz... No Harriet je silný súper a možnosti spoznať svoju skutočnú dcéru sa nemieni vzdať za žiadnych okolností. 

Nakoniec sa strentú obe rodiny... Až do tohto momentu som si vravela, nuda, nuda, asi to prestanem čítať. Autorka totiž často opisovala to, ako si Harriet nerozumie s dcérou a neustále dej točila okolo toho. Mohli sme si o tom prečítať z pohľadu Harriet, z pohľadu Florence, ba dokonca i z pohľadu jej manžela Olivera. 

Veci sa dali výrazne do pohybu, až keď sa obe rodiny stretli. Tess neuveriteľne dej zamotala a sama som bola zvedavá, ako sa z toho "vymotá". Popravde, nebola som s koncom veľmi spokojná. Myslím si, že autorka si to príliš zjednodušila/uľahčila. Mohlo to ostať zamotané, ba ešte zamotanejšie... pokojne by som zniesla i viac strán (a toto často nehovorím!!!). Očividne však nevedela ako z toho vykľučkovať, a tak knihu rýchlo ukončila. Škoda. 

Napriek týmto mojím výhradám sa mi kniha čítala veľmi dobre.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre: