piatok 21. decembra 2018

Strach

Originál: The Fear (2018)

Autor: C. L. Taylor

 
Vydavateľstvo: Domino


Český preklad: Zuzana Pernicová

 
Počet strán: 312

Rok vydania: 2018


Lou Wandsworthová si nechcenú pozornosť médií užila, keď mala štrnásť a utiekla do Francúzska so svojim tridsaťjedenročným učiteľom Mikom Hughesom. Teraz má toľko rokov, koľko mal vtedy on a jej život je v troskách. Ak sa chce ešte niekedy mať vo svojom živote dobre, musí sa odhodlať urobiť zásadný krok. Vrátiť sa do rodného mesta a konfrontovať Mikea kvôli všetkému, čo urobil.Čoskoro po príchode však zisťuje, že Mike sa nezmenil. Jeho nezdravá pozornosť je upriamená na trinásťročnú dievčinu... Lou sa rozhodne urobiť všetko pre to, aby sa história neopakovala. Nemá ale tušenie, aké ťažké to bude.


Jak je možné, že jsem v jednu chvíli bydlela v pohodlném londýnském bytě, měla dobrou práci a chodila se slušným mužem, a vzápětí jsem zamkla člověka v kleci a potopila jeho vůz? Připadá mi to jako takový ten sen, kdy někoho zabijete a při probuzení úpěnlivě doufáte, že se to nestalo.

Hlavná hrdinka si už niekoľko rokov so sebou nesie svoju traumu z detstva. Mala trinásť, bola šialene zamilovaná do svojho učiteľa karate a myslela si, že Mike je muž, pre ktorého sa oplatí žiť. Lou bola mladá, mala nízke sebavedomie, trpela pre svoju nadváhu, kvôli ktorej sa jej často decká v škole vysmievali. Žiaden chlapec si ju nevšímal a ona tak veľmi túžila po láske. Domáce zázemie tiež nebolo v poriadku... preto nečudo, že podľahla milým, vzletným slovám o kráse a o nehynúcej láske. 

Po rokoch si Lou uvedomuje, že so svojou minulosťou nie je vysporiadaná. Vidí to pri každom ďalšom mužovi v jej živote, ktorý ju chce milovať, a možno by ju aj dokázal urobiť šťastnou... avšak to by mu musela najprv dovoliť. Musela by ho pustiť k sebe. Hoci je teraz tridsiatnička, je štíhla a o záujem mužov nemá núdzu, brzdí ju minulosť - spomienky na to, čo sa stalo...

Po otcovej smrti sa vracia do rodného mesta. Svoj návrat odkladala už príliš dlho. Chce sa svojej nočnej more (Mikeovi) postaviť tvárou v tvár a konečne zo seba nechať opadnúť strach, nevôľu, trpkosť, smútok, hnev a možno aj desiatky ďalších pocitov, ktoré v nej Mike po celé roky vyvolával.

Nie je to však jednoduché. 

Když byla Wendy malá, slýchala, že dobří lidé se v životě dočkají odměny, kdežto ti špatní budou po zásluze potrestáni. Pochopitelně jsou to kecy. Vrazi se ve vězení dožívají vysokého věku, zatímco neviňátka umírají v dětství. Odporně vulgární ženské mají děti, kdežto ty laskavé a milující ne. Karma a vyšší síla spravedlivě udělující tresty a odměny neexistuje. Svět je naprosto neférové místo.

Paralelne so sledovaním hlavnej hrdinky sledujeme aj ďalšie dve postavy. Jendou je Wendy a druhou Chloe. Wendy je päťdesiatnička a ktovieprečo sa zamerala na Lou. Stalkuje ju. Chloe má trinásť, je tlstá, ba čo viac! Začala si s Mikeom. Čítaním postupne odhaľujeme ich postavenie v celom príbehu a musím povedať, že C. L. Talor to mala celé veľmi dobre premyslené 😲

Když člověk nechce být nešťastný, musí mu být všechno fuk.

Dej knihy bol zvláštny. Miestami som rozmýšľala či mám s hlavnou hrdinkou súcitiť, alebo ju mám neznášať. Často robila nepredvídateľné veci, a mnohé z nich mi veru neboli po vôli. (Nuž a prečo by mali? Bola to ona. Aj ked trochu... dosť vyšinutá. Ale kto som ja, aby som ju súdila? Nakoniec, bol to jej príbeh.😏)  Lou bola vlastne nešťastná žena, čo ju viedlo k činom, ktoré spáchala. Ja som bola už len zvedavá ako sa to klbko, ktoré autorka tak pekne zamotala, nakoniec rozmotá.

Nenávist je jako jed, který nachystáte svému nepříteli, ale nakonec ho vypijete sami.

Tvorbu C. L. Taylor mám rada. Ale tento román mi až tak nesadol. Hlavne v druhej polovičke to už bolo fakt totálne psycho. Akoby autorke nešlo o to podať príbeh čo najdôveryhodnejšie ako o to, aby ním čo najviac ohúrila čitateľa. Žiaľbohu, to "ohurovanie" v tomto prípade zachádzalo až do absurdnosti.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: