štvrtok 8. septembra 2016

Láska si nevyberá


Názov knihy: Láska si nevyberá (2004) 

Autor: Katarína Gillerová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Počet strán: 256

Rok vydania: 2004, 2016



Maturantka Dominika Dvorská je bystrá a vtipná pozorovateľka osudov iných, ale aj ona sama hľadá priateľstvo, lásku a porozumenie. Pavučina vzťahov a citov je však niekedy zradnejšia, ako sa zdá na prvý pohľad. Navyše Dominika skrýva temné tajomstvo, o ktorom nesmie povedať ani mame a sestre. Je toto tajomstvo predzvesťou tragédie, ktorá jej nečakane vstúpi do života? Dokáže nájsť východisko a zároveň podržať tých, na ktorých jej záleží? Láska neprináša vždy len šťastie, no Dominika je silná osobnosť. Miluje a trpí, zmieta sa v pochybnostiach, a pritom stále hľadá svetielko nádeje.
 


Príbeh mladej tínedžerky Dominiky je o jej dospievaní, jej láskach, jej vzťahoch s rodičmi, kamarátmi a je aj o stratách a bolestiach, ktoré v živote prichádzajú... väčšinou nečakane. 

Dominika je stredoškoláčka, čo cítiť z knihy najmä pri opisoch jednotlivých vyučovacích hodín a historiek zo školských lavíc. Starším ponúka spomienky na školu, na profesorov, spolužiakov; mladším zase pripomína ich terajší pestrý študentský život. Historky s profesormi boli často vtipné. Každý z nich mal nejakú trefnú prezývku (ako to aj býva) a čo sa mi páčilo, tak študenti každému z profesorov vymysleli i jeho profesiu v predchádzajúcom živote. 

Dominika pochádza z dobrej rodiny, u nich doma vládne harmónia a pohoda. Všetko sa začína meniť, keď jej sestra oznámi, že je tehotná a ide sa vydávať. Po tom, ako sa Dominika zoznámi so sestriným nastávajúcim Danielom, jej doterajší svet sa začína rúcať. Zamiluje sa doňho na prvý pohľad, avšak nechce kaziť šťastie svojej milovanej Deniske a tak v sebe tú lásku hlboko pochová. Nepovie o tom dokonca ani svojej najlepšej kamarátke Lenke, ktorá prežíva chuť zakázanej lásky s profesorom.

Dieťa je na ceste a Dominika využije možnosť presťahovať sa na istý čas k ich školskej knihovníčke pani Vierke. Láska k Danielovi ju bolí, no nechce mariť šťastie svojej sestre. Ako ale hovorí názov knihy - láska si nevyberá...

Kniha končí šťastne, i keď cesta k nemu je popretkávaná bolesťou, stratami, smútkom i smrťou. A na môj vkus bolo v knihe toho smútku trochu priveľa.

Katarína Gillerová píše pútavo, taký je i tento príbeh. Na môj vkus v ňom priniesla príliš veľa zvratov v deji a koniec zbytočne prekombinovala. Osobne som Danielovej "náhle prebudenej" láske akosi neuverila.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: