utorok 27. septembra 2016

Sny na mieru


Názov knihy: Sny na mieru (2016) 

Autor: Adriana Krištofíková

Vydavateľstvo: Motýľ

Počet strán: 208

Rok vydania: 2016



Medziľudské vzťahy sú ako šaty: z niektorých vyrastieme, iné obnosíme a vymeníme za nové, no a ďalšie nám sedia ako ušité na mieru. Sú však aj také, ktorých sa za žiadnu cenu nechceme vzdať. Okolo šiat sa točí aj život módnej návrhárky Sofie Pyšnej. Aj keď je úspešná, trápi ju samota, márna snaha o vzkriesenie prvej lásky a únava z dlhoročného priateľstva s nespokojnou Nelou Urmínovou, ktorá má na prvý pohľad ideálny život. Zabrať jej dávajú aj dotieravé spomienky na smutnú minulosť a čoraz vyššie nároky, ktoré na seba kladie. Neplánovaný výlet do španielskej Marbelly jej pomôže nájsť stratenú rovnováhu a ešte oveľa viac. Hoci už zabudla snívať, môže sa to opäť naučiť...


Veľmi pekná sonda do duše jednej karieristky, ktorá vo svojom živote dosiahla nevídaný úspech na poli pracovnom. No v medziľudských vzťahoch jej to akosi nevychádza. Sofia je ambiciózna žena, ktorá sa trápi pre muža, ktorého pred rokmi zo svojho života odohnala. Lukáš je ženatý muž, no Sofii stále nedokáže odolať. Tajne sa spolu stretávajú, aby si na pár hodín, raz do týždňa, vymenili telesné tekutiny.

Sofia dúfa, že Lukáš opustí manželku a spoločne si vybudujú to, čo mali kedysi. Už zabudla, že to, čo kedysi mali, ju dostatočne neuspokojovalo. Márne sa jej snaží Lukáša dostať z hlavy jej najlepšia kamarátka Nela. Tá žije naoko v harmonickom vzťahu. Trápi ju manželova prílišná starostlivosť o jeho bývalú manželku Alicu. Nela mu neustále vyčíta, že sa jej venuje až moc. Čo tam po tom, že je Alica vážne chorá? Prečo by sa o ňu mal starať práve jej manžel? Tieto i ďalšie otázky jej neustále víria hlavou a jej nevrlosť zle vplýva nielen na manželstvo, ale i na jej pubertálneho syna. 

Hladiny vody sa rozbúria, keď Sofia odíde do Španielska. Možnosť odísť tam s ňou ponúkne kamarátke Nele. Snáď jej pár dní v zahraničí pomôže oddýchnuť si od každodenných problémov a starostí. 

Sofia vlastní cestovnú kanceláriu, ktorú si vybudovala vlastnými rukami. Do Marbelly prichádza obzrieť si nové dovolenkové destinácie pre svojich najnáročnejších klientov. V slnečnej krajine spoznáva Tea, úspešného muža, ktorý jej robí sprievodcu po luxusných apartmánoch. A zároveň je ňou nesmierne očarený. Pozýva ju na večeru, do svojej galérie, na výlet loďou a nie neberie ako odpoveď...

Pobyt v zahraničí zmení u oboch žien mnoho vecí. Získajú obe, po čom túžili?

Kniha prepája súčasnosť s minulosťou. Čitateľ má tak možnosť zistiť, že Sofia, na pohľad tvrdá, chladná podnikateľka, bola kedysi mladým dievčaťom plným ideálov, snov a túžob. Tie sa ale rokmi vytratili, najmä preto, že si mnoho snov splnila (vlastní cestovku, je úspešne začínajúcou módnou návrhárkou). No nakoniec zistí, že stále má o čom snívať ;-) 

Sny na mieru je oddychovou knihou, pri ktorej sledujeme osudy dvoch priateliek, ktoré sa majú rady, no občas je medzi nimi i dusno. Napriek tomu sa snažia vždy jedna druhú podržať, povzbudiť, pomôcť si. Pretože, keď sa chce, žiadna prekážka nie je tak vysoko, aby sa nedala preskočiť.

Adriana prináša čitateľovi opäť jeden z pútavých románov. Ja osobne som pri knihe strávila príjemné popoludnie.  

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: