utorok 2. decembra 2014

To najsladšie

Z anglického originálu: The Sweetest Thing (2011)

Autor:
Jill Shalvis
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Miriam Ghaniová
 
Počet strán: 312

Rok vydania: 2014


Tara Danielsová, jedna z troch sestier, o ktorých sú príbehy zo Šťastného Prístavu, má tisíc dôvodov vrátiť sa do tohto malebného mestečka na brehu oceána. Jej život je stále ako na hojdačke. Práve tu sa pred sedemnástimi rokmi odohrala dôležitá udalosť, na ktorú sa však usiluje zo všetkých síl zabudnúť. Zoznámila sa s mladým Fordom Walkerom a ich vzťah nezostal bez následkov. Tara teraz pomáha sestrám zrenovovať a otvoriť hotel zdedený po matke a zároveň sa po rokoch stretáva s Fordom, dnes už majiteľom baru a jachtárom. Konečne má šancu dostať svoj život pod kontrolu a začať odznova. Ford má však trochu iné predstavy..



To najsladšie je romantická kniha zo súčasnosti. V sérii príbehov z mestečka Šťastný Prístav je druhý a ponúka príbeh druhej z troch nevlastných sestier. Ja som zatiaľ prvú časť nečítala, no v príbehu cítiť, že na ňu nadväzuje. Autorka venuje najviac priestoru Tare, no čitateľ sa zároveň dozvedá, ako pokračuje vzťah medzi Maddie a Jaxom a naznačuje črtajúci sa vzťah medzi Chloe a Sawyerom, ktorých príbeh príde na rad v tretej časti.

O knihe možno povedať, že ide o klasickú hollywoodsku lovestory, ktorá má jednoznačnú šablónu. Harlequinovská zápletka je jednoduchá, čitateľ presne vie, čo bude nasledovať, ako sa to medzi hlavnými hrdinami bude vyvíjať i ako to celé skončí. Podľa nej už mnoho z nás čítalo veľa kníh (stačí spomenúť majsterky tohto žánru ako sú Nora Roberts, Danielle Steele, Rosamunde Pilcher či Inge Lindström), videlo veľa filmov (žáner je väčšinou označovaný ako romantická komédia), či počulo kopu príbehov v tomto štýle. Na tom pravdaže nie je nič zlé, veď ktorá z nás si rada neoddýchne pri romantike? ;-)

Aj keď sú príbehy "na jedno kopyto", ako sa zvykne ľudovo hovoriť, aj tak nás dokážu zaujať, rozcítiť, vtiahnuť do deja a vieme sa s hrdinami smiať, plakať, smútiť či sa radovať.

Málokedy sa však stane, že je kniha brilantná a tak pútavá, aby ste ju označili za "top" vo vašej knižnici. Ani príbeh Tary a Forda sa medzi top nedostal. Aspoň u mňa nie. Ich story je pútavá, a možno by bola aj viac, keby autorka nepoužívala okázalé klišé. Niektoré vetné spojenia, ba celé scény vyznievali klišéovito; gestá a správanie sa hrdinov (najmä silnejšieho pohlavia) boli príliš okázalé, nadsadené, až pôsobili nereálne, čo mi trochu prekážalo. 

Čo však autorke nemožno uprieť, je talent podsúvať čitateľovi - hoci v malých dávkach - rozvíjajúci sa príbeh Tarinej mladšej sestry Chloe. Automaticky vo vás zakorení zvedavosť prečítať si pokračovanie.
Ako vravím, príbeh nie je zlý, určite si pri ňom fajn oddýchnete od okolitého zhonu či predvianočného stresu, no nečakajte výraznú zápletku ani nečakané rozuzlenie.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: