utorok 21. júna 2016

Nádych

Z anglického originálu: Bully (2014)

Autor:
Penelope Douglas
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Klára Kruteková
 

Počet strán: 328

Rok vydania: 2016



Tatum Brandtová a Jared Trent majú k sebe blízko už od detstva, ale ich kamarátsky vzťah sa jedného leta zmení na peklo. Jared začne byť na Tate hrubý, v škole ju ohovára a šíri o nej samé klamstvá. Akoby sa jej za niečo mstil... Tate neskôr využije príležitosť a odchádza na rok do Paríža na študijný pobyt. Do USA sa vracia už ako mladá a krásna zrelá žena. V meste snov totiž zakúsila, čo je to osobná sloboda. Už nechce žiť minulosťou, nechce sa pred všetkými skrývať ako kedysi a mieni sa Jaredovi postaviť zoči-voči. Ale aj Jared sa zmenil... žeby mu bolo smutno za Tate? A vôbec, oplatí sa ešte zabojovať za toho druhého? 



Príbeh Tate a Jareda sa číta veľmi príjemne. Neustále sa niečo deje, neobsahuje zbytočný balast, opisy sú iba nevyhnutne, hrdinovia sa chovajú primerane svojmu veku... aj preto si myslím, že si kniha nájde množstvo čitateľov. Je v ňom láska, rýchle autá, prostredie typickej americkej strednej školy... No poďme pekne od začiatku.

Tate je stredoškoláčka. Dlhé roky miluje svojho suseda a kamaráta z detstva Jareda. A hoci kým na strednú začali vôbec chodiť a boli nerozluční priatelia, po lete, ktoré Jared strávil u svojho otca sa vrátil ako vymenený. Odvtedy sa s Tate nebavil. Odvtedy Tate iba sleduje jeho výčiny, ktoré sú často namierené proti nej. 

Je zaujímavé, že autorka postavila knihu na podnete šikany. Ide o dosť závažný problém v spoločnosti a bola som zvedavá ako sa s ním popasuje. No musím sa priznať, že si ju tak trochu obrátila/prekrútila vo svoj prospech. Konanie hlavného hrdinu ako hlavného aktéra a vykonávateľa tyranie voči hrdinke vychádzalo z jeho egoizmu. Svojim správaním chcel Tate ochrániť pred sokmi, ale tiež pred sebou. Viedli ho k tomu dve veci - láska a nepríjemný zážitok z minulosti (konkrétne toho leta, kedy sa zmenil z dobrého chlapca na zlého). Len... pre mňa dôvod, prečo sa Jared správal ako prvotriedny chrapúň, bol nepostačujúci. Čakala som niečo iné.
 
Trochu sa mi tiež nepozdával vývoj hlavnej hrdinky Tate. Z utiahnutej myšky, ktorá sa celé roky na strednej nechá šikanovať svojim niekdajším najlepším kamarátom, sa odrazu stáva sebavedomá, rázna dievčina, ktorá rozdáva kopance, rozbíja a šoféruje rýchle autá a začína oplácať zlo zlom. Myslím, že tu mohla autorka trochu priškrtiť svoju fantáziu a nerobiť z hrdinky agresívnu hysteričku. Nemusela to hnať -niekedy až- do extrémov a nechať ju všetko riešiť hrubou silou. 

Napriek pár výhradám to však bolo príjemné čítanie. Dynamické, plynulé, rýchle. Autorka má fajn štýl, dá sa naň veľmi ľahko zvyknúť. Veľmi dobre opísala aj iskrenie medzi hrdinami, čo knihe dodalo ten správny nádych.

Moje hodnotenie: ★★★☆
 
Fall Away
1. Bully (Nádych)
2. Rival
3. Falling Away

Žiadne komentáre: