štvrtok 23. júna 2016

Posledný list od milenca

Z anglického originálu: The Last Letter from Your Lover (2010)

Autor:
Jojo Moyes
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Andrej Chovan
 

Počet strán: 440

Rok vydania: 2013, 2015, 2016



Novinárka Ellie Haworthová hľadá v novinovom archíve zaujímavý príbeh, no ani celkom neverí, že by skutočne mohla nájsť niečo zaujímavé. Nájde však list z roku 1960, ktorý napísal neznámy muž a žiada v ňom svoju partnerku, aby opustila manžela. Ellie ten ľúbostný príbeh z minulosti fascinuje. Napriek tomu, alebo možno práve preto, lebo sama má pomer so ženatým mužom. Vrátime sa teda do roku 1960 a dozvieme sa, že Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážnej autonehode. Nespomína si na nič – ani na manžela, ani na priateľky, ani na to, aká bola kedysi ona sama. Ale keď sa vráti z nemocnice domov, nájde utajený list a pomaly si začína spomínať na Anthonyho O´Haru, milenca, kvôli ktorému bola ochotná riskovať úplne všetko. Ellin a Jenniferin príbeh vášne, nevery a straty sa v silne emotívnom spoločenskom románe navzájom prepletajú, popretkávané „poslednými listami“ zo skutočného života.



Jojo Moyes vie prekvapiť. A mňa zatiaľ prekvapila vždy príjemne. Pri začítaní sa do jej románu Posledný list od milenca som sa nechala strhnúť jej ľahkým štýlom, krásnym príbehom a sympatickými postavami. 

Keď si na mňa niekedy pozrela tými nekonečne hlbokými očami, pýtal som sa sám seba, čo na mne môžeš vidieť. Teraz už viem, že je to mylné vnímanie lásky. Skôr by sa Zem prestala krútiť okolo Slnka, než by sme sa my dvaja prestali ľúbiť.

Ide o príbeh lásky Jennifer a Anthonyho, ktorá ostáva silná navzdory času i navzdory vzdialenosti; ktorá je tragická a dojemná zároveň. Ich príbeh sa odohráva v šesťdesiatych rokoch, no paralelne s ich životnými osudmi môže čitateľ sledovať i príbeh zo súčasnosti, v ktorom hrá hlavnú úlohu novinárka Elle. Práve jej sa do rúk dostane ľúbostný list od neznámeho adresáta a rozhodne sa vypátrať kto ho napísal. Medzitým sledujeme aj jej život a postupne vnímame paralely medzi vzťahmi Jennifer a Anthonyho z minulosti a Elle a Roryho zo súčasnosti. 

Jennifer je krásna, bohatá domáca panička, ktorej manžel Lawrence je podnikateľ vlastniaci bane v Afrike. Ich život nie je prechádza ružovou záhradou, Jennifer nie je v manželstve spokojná. Na druhej strane je tu Anthony, rozvedený muž, novinár, alkoholik. Na prvý pohľad nie je nič, čo by tých dvoch mohlo spájať. No predsa medzi nimi preskočí iskra a zapáli oheň, ktorý nevyhorí ani po štyridsiatich rokoch, čo sa nevideli. Nuž, životnú lásku si človek nevyberá, tá sa jednoducho stane :-)

Cítim sa ako neistý blázon, a keďže ani jeden z nás celkom nevie, čo toto celé vlastne je, a nemôžeme hovoriť o tom, kam to môže viesť, zostáva mi iba pocit útechy z toho, čo toto celé pre nás, dúfam, znamená. Jednoducho potrebujem počuť, že je to pre Teba to isté, čo pre mňa: v skratke, všetko.

Napriek tomu, čo Jenny k Anthonymu cíti, nechce sa vzdať svojho spoločenského postavenia, nevie si už predstaviť život bez peňazí. A keď nakoniec zistí, že na tých veciach nezáleží, dvojici nie je naklonený osud. Všetky okolnosti, udalosti, ktoré sa následne stanú akoby hrali proti nim.

Jojo nám tu krásne vykreslila povahové črty ústredných postáv, a hoci som s ich konaním nie vždy bola stotožnená, boli to oni, boli sami sebou a nechali sa viesť osudom.  

Nuž, tento príbeh mi ešte dlho bude rezonovať v pamäti.

Jednoznačne najlepšia kniha, ktorú som od Jojo čítala. Keby sa dalo, dám jej viac ako plný počet hviezdičiek.

Moje hodnotenie:
  
Prečítajte si tiež recenzie ku knihám od Jojo Moyes Strieborný záliv, Jeden plus jeden.

Žiadne komentáre: