utorok 26. mája 2015

Punková princezná sa vracia


Názov knihy: Punková princezná sa vracia (2015) 

Autor: Dominika Ponechalová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 288

Rok vydania: 2015



Karolína Ďuranová alias Punková princezná je obklopená skvelou rodinou, má malého synovca, priateľa, prácu aj kapelu, dokonca sa osobne pozná s hviezdami hudobnej scény. Čo viac si ešte môže priať? Azda len to, aby jej šťastné obdobie trvalo večne. Ibaže to by Jakub nemal tráviť toľko času s Teniskou, v časopisoch by nemali kolovať znepokojivé správy o Davidovi, mama so sestrou by nemali konať za jej chrbtom a sama Karolína by nemala kričať na Dustyho. A prečo vlastne Bendži s ulízanými vlasmi predáva mobilné telefóny?


Po siedmich rokoch sa vracia Karolína alias Charlotte opäť na scénu. Punková princezná je o rok staršia, trochu drzejšia a má tendenciu liezť čitateľovi na nervy. Správa sa neuveriteľne, ale všetko to má svoje dôvody...

Karolíne sa všetko začína rúcať - kapela prichádza o člena, začína sa rozpadávať, rodičia sa idú rozvádzať a aby toho nebolo málo, Jakub trávi akosi priveľa času so spolužiačkou Denisou. 

Karolína je podráždená a na nervy lezie nielen ostatným, ale aj sebe (úprimne, miestami liezla i mne). Väčšinou sa s každým vadí, a tak nečudo, že sa jej priatelia začnú strániť. Odcudzí sa dokonca i s Jakubom, za čo môže jej žiarlivosť. Keď už situáciu nedokáže nijako zvládnuť, zbalí si svoje saky-paky a odíde za sestrou do Anglicka. 

Na rodnú hrudu ju vráti štúdium v Nitre. Tam spoznáva nových ľudí, s ktorými sa začína kamarátiť a pomaly si začína upratovať nerozvážnosťou rozbité vzťahy aj v rodnej Žiline. Karolína, ktorá sa spočiatku javí ako nevychované dievčisko, ktoré nevie, čo chce a ktoré sa nedokáže vysporiadať so zmenami, ktoré sa v jej živote dejú, sa postupne mení na vcelku sympatické dievča... a začína si získavať aj sympatie čitateľov. No a na obzore je aj nová láska ;-)

Musím uznať, že vysokoškolské prostredie je opísané hodnoverne, je vidieť, že autorka pretavila do knihy mnoho skúseností z vlastného života. O to lepšie sa to číta.

Celú knihu zapĺňajú texty piesní, ktorými sa Karolína často snaží preplávať ťažkými situáciami v živote, čo je príjemným osviežením. Ku knihe by mali predávať aj CD, aby sa tie skladby dali vypočuť, osobne by som si ich rada vypočula ;-)

Kniha je takou slovenskou young adult. Určite by nemala ostať nepovšimnutá.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: