utorok 7. októbra 2014

Peniaze sú všetko


Názov knihy: Peniaze sú všetko (2014) 

Autor: Mária Ďuranová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 200

Rok vydania: 2014



Peniaze vraj nie sú všetko, ale Lucia na vlastnej koži zisťuje, že v súčasnom svete práve peniaze podmieňujú všetky životné oblasti a že bez nich je len veľmi ťažké žiť podľa vlastných predstáv. V príbehu nechýba láska, ktorá vzniká celkom nečakane, vďaka náhode. Lucia spoznáva nový život a presvedčí sa, že škaredý koniec jednej životnej etapy môže byť začiatkom novej, takej, akú vo svojej beznádeji už vôbec neočakávala...
 

Celý náš život závisí od finančných možností. Čím viac sme zabezpečení, tým viac si môžeme dovoliť.

S formulkou "Peniaze sú všetko" sa stotožní aj hlavná hrdinka románu Lucia. Na vlastnej koži okúsi, aké to je ocitnúť sa celkom na dne... po tom, ako dá výpoveď v práci od nej a dvoch detí nečakane odchádza jej manžel Patrik. Odchádza k svojej novej "rodine". Lucia tento úder pod pás nedokáže dlho prekonať, no nakoniec sa postaví na vlastné nohy. A okrem čoraz lepšej a lepšej práce sa do jej života opäť vkradne i láska.

Celou dejovou líniou hrajú peniaze svoj prím. Autorka sa niekoľkokrát zamýšľa nad tým, ako peniaze ovplyvňujú naše životy, ako je s nimi ťažko a bez nich ešte ťažšie. V knihe je to veľkým plus, pretože čitateľ sa s týmito myšlienkami dokáže ľahko a rýchlo stotožniť.

Peniaze určujú celý vývoj nášho života aj naše spomienky na prežité roky, keď sme už starí a spomíname na radosti a strasti z minulosti.

Avšak keď sa zameriame na príbeh samotný, autorka neprináša nič nové; večne opisovaná téma ženy, ktorá sa po odchode manžela sama postaví na nohy a má sa ešte lepšie ako sa mala, pretože stretáva princa na bielom koni... žiaľ už je to otrepané, okúkané a očítané a pravdou je, že len ťažko sa do tohto vzorca dá zakomponovať niečo inovatívne, niečo, čo príbeh osvieži a oddelí od ostatných stoviek podobných príbehov.

Ďalšou pravdou je, že v reálnom živote sa s takýmito vecami stretávame denne, ale už menej ako často, ak nie ešte menej, poznáme ľudí, u ktorých to skončí všetko šťastne ako to skončilo u Lucii... takže sa pýtam, prečo si neprečítať niečo, čo končí idealisticky, krásne a ružovo? 

Peniaze sú všetko. Peniaze sú náš život!

Moje hodnotenie: ★★★

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Pekná recenzia, aj keď skutočne otrepaná téma - o tom, že sú peniaze všetko by stačilo počúvať hocijakého <a href="https://www.tomasmaga.sk/>finančného poradcu</a> , netreba na to čítať knihy :) ale ako sa píše v recenzii, kniha môže pekne inšpirovať svojim príbehom a mne sa navyše páči, že ide o slovenskú autorku, takže prajem autorke a samotnej knižke veľa šťastia ;)