utorok 28. júna 2016

Koho miluješ

Z anglického originálu: Who Do You Love (2015)

Autor: Jennifer Weiner

 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Tereza Horáková
 

Počet strán: 408

Rok vydania: 2016



Mali osem, keď sa stretli v nemocnici prvýkrát. Rachel Blumová je v nemocnici ako doma, má totiž vrodenú srdcovú vadu. Andy Landis potrebuje len zasadrovať zlomenú ruku. Predstaví sa jej a ona mu rozpovie svoj príbeh. Ich cesty sa rozídu. Rachel vyrastá v honosnom dome, rodičia ju zbožňujú. Niet divu, že Rachel vlastne ani nevie, čo chcie od života. Naopak Andy žije v chudobnom predmestí so svojou osamelou matkou. Jedinú šancu ako sa vymaniť z takého života je jeho športový talent. Stáva sa jedným z najlepších bežcov svojej generácie. Rachel a Andy sa náhodne stretnú po tridsiatich rokoch. Obaja sú v tom čase už po štúdiu, prešli si manželstvom i peklom rozvodu, zažili niekoľko sladkých víťazstiev i porážok. Celý čas vedia jeden o druhom, no napriek tomu sa vždy rozídu s pocitom, že sa viac nestretnú. A zakaždým sa mýlia.



Do našich životov vstupuje mnoho ľudí. S niektorými sa stretneme iba raz, dvakrát, iní sú predurčení s nami stráviť iba istú časť života, no a ďalší s nami ostávajú po celý čas. Aj o tom je tento príbeh. O stretnutiach, ktoré sa zdajú byť náhodné, o láskach, ktoré vydržia po celý život, o priateľstvách, ktoré si vytvárame, o putách, ktoré máme.

Rachel, dievčina pochádzajúca z vyššej strednej vrstvy, milovaná, rozmaznaná oboma rodičmi a Andrew, chlapec pochádzajúci z chudobných pomerov, vyrastajúci len so svojou extravagantnou  matkou, sa stretnú v nemocnici. Majú iba osem rokov, keď zistia, že si rozumejú, že k sebe majú blízko. 

Myslia si, že viac sa neuvidia, no riadením osudu sa vzájomne ich životy prepletajú po celý čas ako sa z nich stávajú dospelí ľudia. Sú mladí, zamilovaní... ich povahy sa viac nemôžu od seba líšiť, no predsa je medzi nimi nejaké čarovné puto, ktoré ich k sebe neuveriteľne ťahá. 

Nebyl černý, nebyl ani bílý, nesměl se s nikým kamarádit. Neměl otce a matku měl jen stěží. Jedni prarodiče byli z jeho života vypuzeni, s druhými se nikdy nesetkal.

Z Rachel sa stáva sociálna pracovníčka, chce pomáhať ľuďom; z Andyho vyrastá úspešný atlét. Svoj životný príbeh rozprávajú obaja, vďaka čomu môžeme sledovať, čo sa v ich životoch dialo aj vtedy, keď spolu neboli. Môžeme vnímať, ako sa menili ich názory, myšlienky, povahy, ako sa formovali ich charaktery skúsenosťami a ako sa vyrovnávali so samotným životom. On preto, že bol synom matky belošky a otca černocha, no kvôli jeho pleti ľudia nevedeli celkom isto kam ho zaradiť a ona preto, že mala nie dobre fungujúce srdce.

Dneska budu mít jen šťastné vzpomínky. Zažila jsem lásku.

Nejde o klasický príbeh lásky, kedy sa dvaja mladí ľudia stretnú, zamilujú a ostanú spolu na veky. Nie, v tomto románe to majú hrdinovia trochu zložitejšie. Oni sa síce stretnú a zamilujú, dokonca budú istý čas aj žiť vo vlastnom hniezdočku, no starosti a strasti všedného života im tvrdo udrú do tváre a oni to neustanú. Rozídu sa. Čitateľovi neostáva iné ako dumať nad tým, čo sa vlastne stalo, kto z nich urobil chybu, prečo sa takto hlúpo od seba oddelili? Možno to spôsobila iba ich nezrelosť, možno iba ich túžba skúsiť niečo iné, spoznať niekoho iného... A možno iba potrebovali zistiť, či dokážu žiť jeden bez druhého.

Kniha otvára množstvo otázok a nie je iba klasickou romancou. Taktiež ale nie je o láske, ktorá končí tragicky. Nie. Je viac skutočná/naturálna/realistická ako by ste čakali. A možno -alebo práve- preto je i v očiach čitateľa viac pútavá.

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Když jsem u tebe na blogu zahlédla, že knihu čteš, začala jsem se zajímat, o čem ta kniha je, zaujala mě. Ale po přečtení recenze si ji určitě pořídím :)

koki povedal(a)...

Lucka, dúfam, že ťa bude kniha baviť. Túto "okúkanu" tému podala Jen naozaj celkom inak... tak nečakane.