piatok 23. novembra 2018

Rozpoltená


Názov knihy: Rozpoltená (2018) 

Autor: Lucia Sasková

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 352

Rok vydania: 2018


 
Autorka, ktorá sa do povedomia čitateľov zapísala najmä úspešnou trilógiou Zlatokopka, sa vo svojom najnovšom, v poradí siedmom románe vracia k téme, ktorou zaujala už v knihe Nebezpečná. Dve mladé ženy, dva životy, dva osudy. Spája ich spoločný lekár a psychiatrická klinika, napriek tomu sa nikdy nestretnú. Nie, toto nie je hádanka, toto je znepokojivý príbeh, pri ktorom vám zo sily narušenej ľudskej psychiky budú naskakovať zimomriavky. Aký je život s halucináciami alebo masívnymi výpadkami pamäti? Čo sa deje v čase, ktorý si hlavné hrdinky nepamätajú? Dá sa takáto porucha utajiť pred blízkymi a okolím, dá sa s ňou normálne žiť? Jedna žena uteká pred pravdou, druhá pred smrťou, idú však tou istou cestou. Dostanú sa do rovnakého cieľa?


...si chorá, chorá, chorá, a ja som tvoja nočná mora.

Autorka už prí písaní knihy Nebezpečná vedela, že sa k téme psychických porúch ešte vráti. Áno, téma je to tabuizovaná, téma je to neokukaná a hlavne nesmierne pútavá - ako pre ľudí, ktorí žiadnou z porúch netrpia, tak i pre ľudí, ktorí naopak trpia. Lucia si vždy rada vyberá na námety svojich kníh práve tabuizované, resp. menej omieľané témy v našej spoločnosti. A to je dobre. Pretože tým sa od ostatných spisovateľov odlišuje. Čo je dôležitejšie, ide jej to fantasticky. 

V psychologickom románe Rozpoltená sa stretávame spočiatku s dvomi hrdinkami (tentoraz majú aj mená 😲 - čiže po šiestich románoch je to prvý príbeh, v ktorom dostali hlavní hrdinovia mená 👍). Jedna trpí výpadkami pamäti, počas ktorých nevie, čo sa okolo nej deje, ani čo ona sama robí, či kde je. Druhú zase niekto neustále prenasleduje a snaží sa zabiť. Rôzne udalosti a situácie obe dievčiny privedú na psychiatrickú kliniku. Stretávajú sa, pomocou denníkových zápiskov sa spoznávajú a učia sa žiť jedna s druhou.

Áno, tí šikovnejší už zhruba po tridsiatich stranách pochopia, aké sú naše dve hrdinky. A kým budeme sledovať, ako ich správanie sa vplýva na ich blízkych a celkovo na okolie, zistíme, že existuje ešte niekto tretí, kto im tú pomaly nastávajúcu harmóniu chce pokaziť. 

Myslím si, že Lucia zvládla túto tému bravúrne. Pohrávala sa s mysľou čitateľa, hrdinky ukazovala v situáciách, ktoré vyvolávali doslova husiu kožu a nutkanie obhrýzať si nechty. Rozhodne by ste sa nechceli ocitnúť v ich koži. Všetko bolo opísané hodnoverne, a často som premýšľala, či s nimi súcitiť alebo ich preplieskať. (To druhé by sa však v tomto prípade vymklo účinku, pretože choroba je choroba a tá sa musí liečiť medikamentami.)

Priznám sa, osobne ma vždy lákalo dozvedieť sa, ako to vlastne vyzerá v takom blázinci. Odpoveď som dostala. Aj keď väčšina kníh, ktorých dej sa odohráva v blázincoch, sirotincoch či opustených domoch na kraji lesa má tendenciu človeka vystrašiť, v tomto prípade si nemyslím, že to bol autorkin zámer. V každom prípade ale nemôžem povedať, že by miestami nebol dej knihy strašidelný 😱

Výborná kniha. Určite stojí za prečítanie, aj na zamyslenie. 

Moje hodnotenie: ★★★

Prečítajte si tiež recenzie ku knihám od Lucie Saskovej:

Žiadne komentáre: