štvrtok 28. júla 2016

Prostitútka


Názov knihy: Prostitútka (2016) 

Autor: Lucia Sasková 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2016



Netradičný príbeh mladej ženy, ktorá bola odjakživa terčom posmechu vďaka svojmu výzoru a najmä ryšavým vlasom. Kvôli nízkemu sebavedomiu sa jej nedarí nadviazať ľúbostný vzťah, nevie, aké je byť milovaná. K najstaršiemu remeslu sa dostane viac-menej náhodou. Spočiatku váha, no neskôr ju jej „práca“ celkom pohltí. Je len otázkou času, kedy ju tento spôsob života stiahne na samé dno... Podarí sa jej z tohto kolotoča vystúpiť a vrátiť sa do normálneho života?
 


Autorka Lucia Sasková je u mňa zárukou kvalitného čítania. Preto som si nenechala ujsť ani jej najnovší román s provokatívnym názvom Prostitútka. Čo môžem povedať, tak každá Luckina kniha je iná, každá sa venuje téme, o ktorých píše len málo spisovateľov, každá v sebe nesie trochu drsný príbeh, každá má hrdinku, s ktorou sa síce nestotožníte, ale stopercentne budete chcieť poznať jej príbeh, pretože vás fascinuje a ukazuje svet, o ktorom vieme iba málo (a preto nás láka). A Lucia vo svojich románoch presne toto prináša. A ide jej to bravúrne. Tak je to i v tejto knihe.

Ryšaňa, Anna zo Zeleného domu, to je len ukážka prezývok, ktorými častujú hlavnú hrdinku románu (ktorá nemá meno, ako to je už u autorky zvykom). Je mladá, stratená, opustená. Napriek nízkemu sebavedomiu sa dievča neľutuje, a neľutuje ani svoj doterajší život. Žije ako sivá myška - nenápadne. Všetko sa zmení, keď do jej života vstúpi Cyril, nový priateľ jej matky. Tá ho tak fanaticky miluje, že je ochotná uveriť mu prvé - posledné. A dcérino slovo nemá žiadnu váhu. 

Po extempore, ktoré sa udeje u nich doma sa ryšavá dievčina musí odsťahovať z bytu, kde už roky žila iba so svojou matkou. Otec ju k sebe nevezme a útočisko nájde u kamarátky Mary, s ktorou pracuje v miestnom bare. Nechce však zneužívať jej pohostinnosť a tak sa chopí príležitosti bývať na priváte s tromi ďalšími dievčatami. 

Dievčatá to ale nie sú obyčajné. Po nociach si privyrábajú ako prostitútky. Kľučku si u nich podávajú muži prahnúci po rozkošiach, ktoré im doma ich ženušky nedoprajú. Ostáva iba otázkou času, kedy sa k nim hrdinka pridá. A potom to s ňou ide dole vodou. 

Z ryšavej, romanticky pôsobiacej dievčiny sa stala potetovaná ryšavá štetka, ktorá to má rada natvrdo. Rada som to nemala ani náhodou. Ale boxovať som nevedela, a tak som sa negatívnej energie zbavovala sexom. Za veľmi slušné peniaze.

Navonok sa môže zdať, že je hrdinka so spôsobom života, aký vedie spokojná, ale nie je to tak. V jej vnútri sa to bije, o čom svedčia zárezy na posteli, pijatika i jej myšlienkové pochody preplnené ľahostajnosťou a sarkazmom. Všímavý čitateľ si vie spočítať koľko je jedna a jedna a tak sleduje jej príbeh ďalej a čaká, ako sa hrdinka "pobije" so svojim osudom.

Aj keď som si to nepripúšťala, bankovky vŕšiace sa na toaletnom stolíku zo mňa pomaly, ale isto robili skutočnú šľapku. Nepotrebovala som ich, ale chcela. A chcieť je takmer to isté ako potrebovať.

Veľmi dobrá kniha. Pútavá a dynamická. Zároveň ťažká, drsná a silná. Ostane vo vás rezonovať ešte dlho dlho dlho po prečítaní. Určite ju neprehliadnite.

Moje hodnotenie: ★★★

Prečítajte si tiež recenzie ku knihám od Lucie Saskovej:
Zlatokopka
Zlatokopa 2: Náhody neexistujú  

Nebezpečná
Neznámych nemiluj

Žiadne komentáre: