streda 8. mája 2013

Budem tvojimi očami

Názov knihy: Budem tvojimi očami 

Autor:
Eva Dedinská

Vydavateľstvo: Ikar


Edícia: Príbehy z kabelky

Počet strán: 320

Rok vydania: 2012




S Elenou Tobiášovou sa osud nepekne zahral. Pri autonehode prišla o zrak. Musí sa naučiť základné veci – rozmýšľať, pohybovať sa a orientovať v okolí. Jej sestra Henrieta, ktorá bola vtedy tiež v aute, si poranila chrbticu. Hoci chodí, ostali jej trvalé následky. Henriete Osvaldovej sa zrútil svet, prišla o prácu. Rozvodom stratila aj strechu nad hlavou, lebo jej manžel, od ktorého je aj po rozvode ďalej citovo závislá, predal spoločný byt a peniaze premárnil. Elena teda prichýli sestru v rodičovskom dome, z ktorého Henrietu kedysi rodičia vydedili. Henrieta si po čase nárokuje na časť majetku po rodičoch, zlomyseľne ide za svojím cieľom, využívajúc Elenin pocit viny. Našťastie, do Srnčieho Hája sa vráti Daniel Klas, Elenin priateľ z detstva. Prichádza, aby očistil meno svojej rodiny, no súčasne sa stane ochrancom nevidomej priateľky.



Na knihu to bol veľmi zaujímavý námet, nie často má človek možnosť prečítať si o nevidiacich, najmä keď sú v postavení hlavného hrdinu - povedané všeobecne. 

Elena je nevidomou hrdinkou tejto knihy a za to, že nevidí môže autonehoda, pri ktorej navyše ostala trvalo poznačená i jej sestra Heňa. Už tu pri sestrách mi nedá poznamenať, že tie dve sú ako deň a noc. Kým jedna je obdarená milotou, dobrotou a nekonečnou trpezlivosťou, tá druhá je hašterivá, pomstychtivá a zákerná. Mnohokrát som si pomyslela, že Henrieta a René (jej exmanžel) sa skutočne našli - obaja sa škodoradostne smiali Eleninmu hendikepu, ba čo viac, obaja jej úmyselne robili zle, do cesty jej kládli prekážky a následne sa smiali jej nešikovnosti. Našťastie nikdy pri tom neboli spolu - ale tieto situácie jasne naznačili starodávnu pravdu "vrana k vrane sadá". 

Pritom Elena prijala sestru pod svoju strechu, aj keď Heňu rodičia vydedili hneď ako sa vydala za Reného. Robila jej doslova "poskoka" a "otroka". Nosila jej obedy z dediny a ešte za to bola "zdrbávaná", že mešká. Vrcholom bola scéna, kde Henrieta nadávala Elene, že si musela ísť sama po obed a dokonca i zaniesť obedár, lebo Elena bola celý deň v meste na očnom vyšetrení! Niekedy ma až ubíjala Elenina pokora; ako hlboko vedela klesnúť, ako veľa vedela zniesť... 

Ako sa hovorí, každý pohár sa raz naplní a na ten moment som trpezlivo čakala... a dočkala som sa :-) Som rada, že Elena ukázala sestre, kde je jej miesto. Myslím, že vo väčšej miere mal na tom zásluhu aj Daniel Klas, ktorý sa domov vrátil a vlial jej do duše i do srdca elán a odvahu. 

Musím povedať, že príbeh Eleny ponúka príjemné čítaníčko. Ak ste zástancom šťastných koncov a obľubujete obraty hrdiniek z utiahnutých na sebavedomé, potom neváhajte a knihu si určite prečítajte. Na ABC Knihy teraz v dobrej cene... ak ju chcete mať vo svojej knižnici ;-)

Moje hodnotenie: ★★★

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Ďakujem za recenziu. Pekne ste to zhrnuli. Som rada, že sa príbeh páčil, že ste mu venovali čas, a navyše si našli pár minút na napísanie tento recenzie. :-)
Eva Dedinská