pondelok 26. novembra 2018

Čtvrtá opice

Originál: The Fourth Monkey (2017)

Autor: J. D. Barker

 
Vydavateľstvo: Domino


Český preklad: Jan Netolička

 
Počet strán: 448

Rok vydania: 2018


Je perfekcionista, je neuchopiteľný, je psychopat. Prezývajú ho Opičí vrah. Je to zabijak s pokriveným videním sveta a s absolútnou absenciou súcitu. Detektiv Sam Porter ho prenásleduje už päť rokov a po celý čas od neho dostáva iba balíčky s desivým obsahom. Každá doručená zásielka obsahuje časť tela zavraždenej obete. Teraz nastáva zvrat vo vyšetrovaní. Porter dostáva do rúk vrahov denník. Podarí sa mu z výpiskov šialeného muža vydedukovať jeho osobnosť? Dokáže nájsť motívy jeho jednania? Ak uspeje, dosiahne niečo nepredstaviteľné - nájde Opičiakovu novú obeť skôr ako zomrie.



Príbeh začína rázne - čitateľ akoby bol hodený rovno doprostred deja. Policajta Sama Portera zavolajú k nehode, ktorá na prvý pohľad vyzerá nevinne. Aj Sam je prekvapený, prečo chcú, aby prišiel a pozrel sa na človeka, ktorého zrazil autobus. Až na mieste činu zistí, prečo by sa mal na nebožtíka pozrieť. Súvisí totiž s prípadom, ktorý rieši už celých päť rokov. Týka sa sériového vraha, ktorý je príznačný tým, že sa riadi pravidlom štyroch opíc: nevidím zlo 🙈, nepočujem zlo 🙉, nehovorím zlo 🙊 a nekonám zlo. Podľa neho vždy svojej obeti najskôr odreže ucho, potom oči a následne jazyk. Ako štvrté obeť umiestni na verejné priestranstvo s kartónom, kde je napísané "nekonám zlo". 

Päť rokov sa naháňa za Opičím vrahom, aby nakoniec zistil, že zomrel? Nie je to však také jednoduché. Vrah totiž po sebe zanechal svoju ostatnú obeť - pretože autobus ho zrazil po ceste na poštu s malou krabičkou, v ktorej bolo umiestnené ucho jeho novej obete. Okrem toho zanechal Samovi aj svoj denník. 

Porter teda naposledy pátra po obeti - číta denník a snaží sa zistiť, kde môže obeť držať... ak jej totiž nepomôžu čo najskôr, umrie...

Kapitoly vyšetrovania sa striedajú s kapitolami, v ktorých vystupuje "Opičiakova" posledná obeť Emory a kapitolami z denníka. Práve tie sú nesmierne zvrátené. Opičí vrah vo svojom denníku zašiel do úplných detailov a písaný je od jeho detských liet. Vďaka tomu má čitateľ možnosť sledovať ako sa z človek stane psychopat, asociál a človek, ktorý nemá žiadne emócie. 
Samotný príbeh je neuveriteľne zamotaný. J. D. Barker teda vie vygradovať dej až na samý vrchol! Jeden zvrat za druhým naznačuje jasný cieľ - že knihu nebudete chcieť pustiť z rúk. (Ja som ju teda občas z rúk pustila - najmä pri opisoch niektorých zvráteností, ktorých bol Opičí vrah svedkom ako dieťa alebo pri veciach, ktoré robil v dospelosti už sám.) Autor sa s opisovaním vôbec nebabral a napísal to presne tak ako si to vymyslel - brutálne a desivo. 

Možno by sa dalo autorovi vyčítať, že sa príliš zameral na psychopatického zabijáka - akoby mal tendenciu postarať sa o to, aby si ho čitatelia obľúbili. Venoval mu príliš veľký priestor. Väčšinou som zvyknutá, že autori nechávajú väčší priestor vyšetrovateľom. Tu sme sa takisto čo-to (málo) dozvedeli o Samovi Parkerovi, ale nebolo to vyrovnané. Napriek tejto maličkosti, je celý thriller napísaný bravúrne. A má otvorený koniec, čo dáva tušiť, že bude mať pokračovanie. Možno práve v ňom sa dozvieme viac aj zo života Parkera a jeho spoluvyšetrovateľov 😉

Bolo to brutálne, bolo to desivé, malo to správne "grády"... a keďže vrah si stále behá po slobode, mám chuť si hneď prečítať druhý diel.

Moje hodnotenie: ★★★★

4MK Thriller
1. The Fourth Monkey (Čtvrtá opice)
2. The Fifth to Die

Žiadne komentáre: