utorok 30. júna 2015

Tajomstvo tvojho rodu

 
Názov knihy: Tajomstvo tvojho rodu (2013) 

Autor: Michaela Ella Hajduková

Vydavateľstvo: Artis Omnis

Počet strán: 188

Rok vydania: 2013



Adriana Langová pracuje ako redaktorka časopisu Živé dejiny. Miluje záhady a kvôli skvelým článkom neváha prenocovať na tajomných miestach. Téma, ktorú si tentoraz vyberie, prevráti jej život hore nohami. Privedie ju na miesto, kde prestane rozumieť samej sebe, kde ju klamú všetky zmysly a kde netuší, čo je sen a čo skutočnosť. Ako to, že pozná reč, ktorá jej má byť cudzia? Kto je ten Andries Karadescu, čo žije na tajuplnom hrade v horách? A prečo ju tak neodolateľne priťahuje? Akoby to nestačilo, Adriana sa zamotá do príbehu starého rodu a vôbec netuší, že je ohrozený jej život. A nielen ten jej...
 

Celý príbeh rozbehne jedna kniha - Lacramioara. Je to horúca novinka na knižnom trhu, vyvolala v ľuďoch mnohé otázky a veľké ohlasy. No napísal ju autor pod pseudonymom. Adriana Langová, ktorá miluje záhady a ešte viac ich riešenie, sa rozhodne autora vypátrať a priniesť pre časopis, v ktorom pracuje, exkluzívny rozhovor. Samotná kniha je dôvodom, prečo sa Adriana vydá po stopách jej autora. A práve pátranie po autorovi zmení Adriane život tak ako by nečakala.

Autorka si za hlavné dejisko v knihe zvolila Rumunsko. Nezvyčajná voľba, ale o to lepšia! Väčšina slovenských autorov si vyberie skôr Anglicko alebo Nemecko, poprípade nejaké ostrovy v Karibiku a pod. No Rumunsko tu ešte nebolo. Krajina, o ktorej málokto u nás povie niečo pekné. 

Autorka sa snaží vyvrátiť predsudky, ktoré k tejto krajine máme. Ponúka nám pohľad na ich históriu - hrady, ktoré tam sú, ľudí, ktorí tam žijú, prírodu, ktorá ich obkolesuje a darí sa jej podať obraz o tom, že to nie je len špinavá zem plná vychudnutých a otravných psov. Že to nie je iba krajina, ktorú preslávil Bram Stoker a jeho Dracula, ale že tam žije aj iný tajomný muž - Andries Karadescu. Muž dvoch tvárí, muž, ktorý ostáva tajomný od začiatku takmer až do konca.

Michaela Ella má skvelý dar - vygradovať dej až na samý vrch. Stupňuje ho postupne, čitateľovi ho podsúva po dávkach, čo ho lapí do svojich osídiel, že mu neostáva iné ako čítať a čítať... až kým nedočíta. Výborne dokáže držať v napätí. Využíva rôzne prvky - romantiku, tajomno, intrigy, záhady - až duchovno.

Celou knihou sprevádza čitateľa tajomná atmosféra. Ostáva v napätí a čaká, čo sa bude diať. Dokáže sa stotožniť s hlavnou hrdinkou a kým by on sám už najradšej cúvol a schoval sa do ulity (ako by som to urobila ja), hrdinka nie - ide ďalej. A čitateľ? Musí ísť s ňou. Iné mu neostáva :-) 

Príbeh je pútavý, mimoriadne chytľavý, skvele podaný. Nemá hluché miesta. A o knihe rozhodne nemôžete povedať: také tu už bolo.... nie, pretože nebolo. A to je veľké plus. Len tak ďalej Michaela Ella!


Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: