piatok 24. apríla 2015

Na ostrove

Z anglického originálu: On the Island (2011)

Autor:
Tracey Garvis Graves
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Miriam Ghaniová
 

Počet strán: 312

Rok vydania: 2013



Tridsaťročná učiteľka angličtiny Anne Emmersonová príjme prácu na leto. Má doučovať TíDžeja Callahana v prenajatom domčeku na Maldivách, kde ho už čakajú rodičia.  Šestnásťročný TíDžej práve zvíťazil nad onkologickým ochorením a rád by strávil prázdniny s kamarátmi, no namiesto toho musí dobiehať zameškané učivo. Na Maldivách Annu a TíDžeja čaká posledný úsek cesty – dvojhodinový let hydroplánom ponad Indický oceán. Pilot však náhle dostane infarkt a lietadlo sa zrúti do vody. Dvom cestujúcim zachránia život záchranné vesty a do rána doplávajú na neobývaný ostrov. Anna s TíDžejom dennodenne čelia mnohým ťažkostiam. Dni sa menia na týždne, z týždňov sa stávajú mesiace a z mesiacov roky. Postupne si Anna uvedomí, že sa vynára ďalší problém: dokáže na ostrove žiť s chlapcom, ktorý sa postupne mení na muža?


Každého lákajú diskutabilné témy. Táto kniha ich ponúka hneď niekoľko. Tou prvou je ocitnutie sa na opustenom ostrove. Vedeli by ste, čo máte robiť? Vedeli by ste prežiť? Aj u hrdinov diela to zo začiatku vyzerá tak, že na ostrove neprežijú. Nemajú vodu, nemajú jedlo, nemajú nič, iba samých seba. No pud sebazáchovy nepustí a nakoniec nájdu spôsob ako sa napiť, ako sa nakŕmiť... ako prežiť.

Druhou témou je klíčiaci vzťah medzi staršou ženou a mladým mužom. Môže medzi nimi vzbĺknuť láska? A má vôbec takáto láska šancu na úspech?

Autoka výborne zvládla psychológiu postáv. Anne a TíDžej sú si jeden druhému oporou, vedia, že keby ostali na ostrove sami, neprežili by toľko, čo vo dvojici. Ostrov je plný nástrah, oceán, ktorým sú obklopený tiež, jedine vôľa žiť ich dokáže udržať na nohách, neupadnúť do depresie, nezrútiť sa.

Na ostrove hrdinovia prežijú niekoľko rokov, Anne je v najlepších rokoch a z TíDžeja sa stáva muž. Silný, sympatický a jediný. 

Kniha je dobrodružná, s prvkami napätia, komédie a romantiky. Jej čítanie je akoby pozeranie filmu. Všetko je opísané tak živo, že si to viete dokonale predstaviť. 

Za dobrý nápad u autorky hodnotím aj striedanie hrdinov u jednotlivých kapitol. Vďaka tomu máme pohľad na veci, ktoré sa na ostrove dejú (a taktiež na veci medzi nimi), v podaní Anne aj v podaní TíDžeja.

Odporúčam čítať každému, kto si rád pri knihe oddýchne, zasníva sa, a hlavne, vypne od reality.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: