pondelok 30. septembra 2019

Talisman pro štěstí

Originál: The Good Luck Charm (2018)

Autor:
Helena Hunting

 
Vydavateľstvo: Baronet


Český preklad: Zuzana Ľalíková
 

Počet strán: 300

Rok vydania: 2019




Lila nevie, čo bolo horšie: či deň, keď ju opustil Ethan, aby sa sústredil na svoju hokejovú kariéru, alebo deň, keď sa po ôsmych rokov vrátil. A nadviazal tam, kde kedysi skončili. Lila však už nie je tým dievčaťom, čo bývala a ani byť nechce. Ethan Kase túži po svojej niekdajšej sláve a to znamená získať Lilu späť. Pretože iba po jej boku dokáže excelovať. Lila mu chce dať znovu šancu, ale čoskoro zistí, že Ethanovi nejde o ňu, ale o jeho hokejové umenie. Ethan však už raz o Lilu prišiel, obetuje svoju kariéru, aby sa tak znovu nestalo?



Hovorí sa, že história sa opakuje. A je to pravda. Niečo podobné sa stalo aj hrdinom románu Talisman pro štěstí. I keď v ich prípade sa história síce zopakovala, no zakaždým mala iný koniec. Kým v tom prvom prípade skončila zlomeným srdcom, v tom druhom sa skončila happyendom.

Príbeh Ethana a Lily však vo mne nezanechal wau efekt. Napríklad mi prišlo trochu scestné, ako si Ethan namýšľal, že žena, ktorú pred ôsmimi rokmi opustil, sa bude chcieť k nemu vrátiť. Pretože, pre čo? Je neodolateľný? To je aký povrchný dôvod. Alebo napriek tomu, že sa k nej zachoval ako najväčší chrapúň, tak ho neprestala milovať? Scestné a tiež naivné, dovolím si tvrdiť. Autorka si to však nemyslela, pretože Lile aj po rokoch pripadal Ethan očarujúci, a aj po rokoch k nemu stále niečo cítila... Na jednej strane vedela, že to posledné, čo by mala urobiť je pustiť si ho do svojho srdca, dať mu ďalšiu šancu. Na strane druhej však dúfala a verila, že tentoraz to vyjde. Že tentoraz ju nesklame. 

Pravdou je, že Ethan nakoniec Lilu naozaj nesklamal, avšak mňa celkovo sklamal ich príbeh. Bol príliš plytký. Dôvod, pre ktorý Ethan opustil lásku svojho života osem rokov dozadu bol úplne že... out. Navyše Ethanovi som -neviem prečo- neuverila, že Lilu miluje. Chcel ju len využiť, pretože čo? Bol sám, vrátil sa z veľkého mesta do svojho rodiska, zasvrbeli ho guľky, tak poďho si nájsť niekoho, kto by mu ich poškrabkal. A koho by si tak mal nájsť, ak nie svoju lásku z mladosti? Dievčinu, ktorá bola jeho talizmanom pre šťastie, vďaka ktorému naštartoval svoju úspešnú kariéru špičkového hokejistu. Veď čo ak sa história zopakuje a on sa vďaka spojeniu s ňou opäť dostane medzi elitu? Ach, Ethan, Ethan.

Napriek tej plochosti a nereálnosti príbehu musím priznať, že hrdinovia mi neboli úplne nesympatickí. Naopak, celkom som si ich obľúbila. Ale chýbala mi v ich charakteroch väčšia hĺbka. Viac emócií - hlavne zo strany Ethana. Pretože práve emócie robia z romantických príbehov čarovné príbehy, ktoré chceme čítať. Žiaľ, tu absentujú. Škoda.


Moje hodnotenie: ★★☆

Žiadne komentáre: