pondelok 23. septembra 2019

Čerň a stříbro

Originál: Il nero e l´argento (2014)

Autor:
Paolo Giordano
 
Vydavateľstvo: Odeon CZ

Český preklad: Alice Fremlová
 

Počet strán: 128

Rok vydania: 2015



Hlavnými postavami knihy sú mladí manželia a ich synček. Muž je fyzik so sklonmi k depresii. Má za to, že mu telom preteká hustá a lepkavá čierna miazga melanchólie, zatiaľčo jeho žena Nora má v tele svetlé striebro, výborný elektrický vodič. On má zároveň úlohu rozprávača a zapisovateľa ich lásky. Verí, že jeho smútočná čerň sa zmieša s Norinou striebornou energiou. Zisťuje ale, že skutočným spojivom, majákom i anjelom strážnym ich vzťahu bola stará pani A., prezývaná Babette. Po jej smrti sa mladým v dome rozďaví nečakaná prázdnota. Vášeň a ľudské teplo sa zmenia na samotu a opustenosť a mladý pár si uvedomí, že aj rodiny môžu trpieť osamelosťou, tak ako ľudia.


Paolo Giordano. Paolo Giordano. Paolo Giordano. Toto meno na mňa vyskakovalo z každej strany. Toľko ospevovania mi nakoniec nedalo a povedala som si, idem do toho. Niečo si od neho prečítam. A prečo nezačať kratším útvarom? Lebo, čo ak...? 

Jeho najkratším románom, no, nazvime to pravým menom - novelou, je kniha Čierna a strieborná. Avšak na svoju útlosť ma prekvapivo vysokú výpovednú hodnotu. Veľmi silno na mňa zapôsobil Giordanov štýl písania. Jeho štýl uvažovania, kladenia vety za vetou. Pár slovami, či vetami dokázal povedať toľko, čo niekto nevypovie ani za celý život. 

Paolo nám cez opis každodenných situácií, s ktorými sa človek stretáva i vo vlastnom živote, priniesol všedno-nevšedný príbeh jednej rodiny, ktorá po strate osoby - gazdinej, kuchárky, au-parky, opatrovateľky a kuchárky v jednom-, nefungovala tak ako predtým. Pretože za tých niekoľko rokov, čo s nimi strávila, sa stala súčasťou ich životov. A to náhle uvedomenie si, že stará pani A. nebola iba piatym kolesom na voze, lež dôležitým pilierom ich domácnosti je fascinujúce i deprimujúce zároveň. 

Z knihy cítiť melanchóliu. Miestami pôsobí priam depresívne. Napriek tomu sa to výborne číta. Myslím, že taliansky autor je ospevovaný právom. Je skvelý.


Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre: