utorok 29. novembra 2016

Ilúzia šťastia


Názov knihy: Ilúzia šťastia (2016) 

Autor: Katarína Gillerová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 256

Rok vydania: 2016



Aneta začína mať nepríjemné tušenie, že v jej manželstve niečo nie je v poriadku. Pokúša sa zistiť príčinu, no zároveň musí riešiť dcérinu pubertu a problémy v zamestnaní. Práve v tom čase dostane od starej priateľky pozvánku na stretnutie. A nielen ona, ale aj ďalšie dve kamarátky, s ktorými kedysi trávili voľné chvíle. Prečo sa štvorica priateliek má stretnúť po takom dlhom čase? Odpoveď je zdanlivo jednoduchá: treba zabudnúť na niekdajšie krivdy a obnoviť priateľstvo. Aneta si uvedomí, že je jediná, ktorej sa rúca život. S odstupom času zisťuje prekvapivé skutočnosti, vedúce až do minulosti všetkých štyroch kamarátok. Dávne skutky sa vynárajú na povrch a prichádza čas niesť za ne zodpovednosť.  



Nie všetko je také, ako vidíme navonok. Aj na pohľad krásne zrelé jabĺčko v sebe môže ukrývať červa. A niekedy aj dvoch. O niečom podobnom sa dá čítať v najnovšom románe Katky Gillerovej. Veď i názov knihy plne korešponduje s jej obsahom.

Štyri kamarátky zo strednej toho spolu zažili neúrekom. Až čas ich rozdelil. Každá našla svoje šťastie a prežívala ho po svojom. Kým zdanlivo vnímali jedna druhú ako "tú šťastnejšiu", pravda nebola až taká ružová. Ani u jednej z nich.

Autorka dej krásne zamotala a pred čitateľom iba postupne odhaľovala vnútorné červy v životoch/osudoch štyroch priateliek. Spočiatku ich spájalo iba priateľstvo - ktoré sa najmä u Soni a Barbory prejavovalo vo vzájomnom súperení, ktoré začínalo sarkazmom, no niekedy končilo krutosťou. Napriek tomu, že si často "skákali" do vlasov, sa mali rady. A Kvetka s Anetou boli tmelom, ktoré celé priateľstvo udržiavalo pokope.

Myslím si, že autorka sa skvele vyhrala s postavami, pôsobili reálne, mali svoje muchy aj blchy... 😆 a to je základom pre každú dobrú knihu. Zároveň úžasne vypointovala dej, dokonca ma v dvoch momentoch i nečakane prekvapila.

Kniha stojí za prečítanie. Vidieť, že autorka už má s perom veľa skúseností a dokáže prekvapiť, zaujať a udržať si čitateľovu pozornosť.

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: