utorok 6. augusta 2019

Ve tvých snech

Originál: In Your Dreams (2014)

Autor:
Kristan Higgins

 
Vydavateľstvo: Ikar CZ


Český preklad: Zdeňka Zvěřinová
 

Počet strán: 424

Rok vydania: 2019



Emmaline Nealová potrebuje rande. Stačí len jedno – aby zvládla svadbu svojho exsnúbenca a nezbláznila sa. Ale v Manningsportu, kde je počet obyvateľov 715 si veľmi nemá z čoho vyberať. I keď, je tu jedna možnosť: miestny hrdina a lámač ženských sŕdc Jack Holland. No, mal by vôbec Jack záujem o ženu ako je Emmaline? Keď sa s ním nakoniec na svadbu vyberie, zistí, že to bol bláznivý nápad. Jack je príliš pekný, príliš populárny… Ak chce Emmaline získať muža svojich snov, musí v neho začať veriť.


Po sestrách Hollandových, ktoré sa zahniezdili v šťastných manželstvách prišiel na rad ich brat Jack. Oslňujúci, spoločensky obľúbený, každému nápomocný, dobrák od kosti a muž, ktorý rád zachraňuje ženy. Och áno, ženy. Ženy ho milovali. Malé, veľké, staré i mladé. Bol to pre ne princ na bielom koni - modrooký a blond.

Kvůli jeho úsměvu se zastavovala auta na silnici, kvetly stromy a další podobné nesmysly.

Jack bol káder, teraz navyše aj miestny hrdina. Zachránil totiž niekoľko životov, pretože sa ocitol v správnom čase na správnom mieste. Oslavovaný na každom kroku nikto z nich netuší, že sa ako hrdina necíti. Naopak, že trpí... v noci sa strháva zo sna a opätovne všetko prežíva nanovo...

Emmaline je policajtka. A nie je žiadne tintítko, ale žena ako sa patrí - krv a mlieko. Aj silná je, čo sa výborne hodí k jej povolaniu. Má však jeden hendikep. Nemá muža. Pred tromi rokmi ju opustil snúbenec, ktorého milovala od základnej školy. A teraz sa ide ženiť. Ona je na svadbu pozvaná. Hoci by na tú svadbu najradšej nešla, predsa len kúskom svojej duše túži opäť Kevina vidieť a stretnúť sa s ním. Ale kto pôjde ako jej doprovod? Jediný muž, ktorý to spraví ochotne a rád je Jack. Pomohol takto už nejednej "slečinke v núdzi".

Tešilo ma, že sa mi do rúk dostala ďalšia kniha od Kristan Higgins. Píše vtipne, trefne, krásne. Týmto románom ma však sklamala. A to dosť. O humor nejde. Kniha bola naozaj vtipná - dokonca možno viac ako predchádzajúce. Problém bol v prvom rade s témou a v druhom (a to väčší!) s hlavnými hrdinami. 

Poďme k téme. Hrdinka sa vydáva na svadbu svojho ex-snúbenca. Je divné, že po troch rokoch, čo sa Kevin s Emmaline nevidel, a to sa rozišli v zlom, sa Kevin rozhodol pozvať ju na svadbu. Ono, áno, môže sa také stať, dajme tomu... ale prečo pozýval aj jej rodičov a sestru? A, čo tam robila Colleen a Connor, preboha? Naozaj by som sa ako čitateľka zaobišla bez scén, v ktorých na svadbe Colleen vystupovala. Prišli mi tam zbytočné a dané akoby nasilu. 

Prejdime teraz k samotným hrdinom. Emmaline vykreslila autorka ako hrmotnú ženu (predstavila som si najskôr Gwendoline Christie (obryňu Brienne z Hry o tróny) a neskôr herečku Mirandu Hart - predstaviteľku môjho obľúbeného seriálu Miranda). Jack mi popri nej prišiel iba ako útle princiatko a nie ako riadne chlapisko, ktoré by sa k nej hodilo. Už táto nesúrodá dvojica mi akosi nešla dokopy. Ale to by mi ani tak nevadilo - lebo kde sa dvaja ľúbia... Avšak Kristan sa viac sústredila na ich pocity, ktoré prežívali v minulosti; vôbec sa nesústredila na ich vzájomné city, totálne odignorovala opis ich rodiacej sa lásky (na prítomnosť sa treba sústrediť, Kristan, nie na minulosť). Ich láska vzplanula z... ničoho. Ak vôbec možno hovoriť o vzplanutí. Jednoducho som im neverila ani pol minúty, že sa milujú. 

Emmaline prejavovala viac lásky k svojmu psovi ako k Jackovi. A Jack ani nevedel, čo má cítiť. Naďalej akoby zotrvával v úlohe večného záchrancu všetkých žien sveta. 

Tiež ma trošku iritovalo to "hollywoodske klišé", ktoré Kristan v knihe použila. Okrem iného, aj to, kedy si "bývalí" partneri uvedomia, že kedysi niekomu ublížili a po rokoch rokúcich sa prídu za to ospravedlniť. Ach...

Dosť bolo kritizovania. Veď nakoniec to nebolo až také zlé. No keď budem nabudúce čítať túto sériu, príbeh číslo štyri radšej vynechám 😏 Raz stačilo.
 
Moje hodnotenie: ★★☆

Blue Heron
1. The Best Man (Ženíchov svedok; Návrat na vinici)
2. The Perfect Match (Manželstvo z rozumu; Dokonalá partie) 
3. Waiting On You ( - ; Šance na štěstí)
4. In Your Dreams ( - ; Ve tvých snech)
5. Anything for You 
 

Žiadne komentáre: