pondelok 26. augusta 2019

Zlodejka z Korintu

Originál: Thief of Corinth (2018)

Autor:
Tessa Afshar

 
Vydavateľstvo: Kumran.sk


Preklad: Zdenka Buntová
 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2019



Je prvé storočie, bohaté a úchvatne krásne mesto Korint prekypuje životom, je však plné nebezpečenstiev a skazenosti. Ariadne po rokoch prežitých u matky v Aténach ujde späť do korintského domu milovaného otca. Zakrátko však odhalí tajomstvo, ktoré zničilo manželstvo jej rodičov. V snahe ochrániť otca je otrasená Ariadne ochotná riskovať všetko – dobrú povesť, slobodu aj lásku milovaného muža – a dáva sa na riskantné chodníčky spolu s otcom. Dobrodružstvo ju vzrušuje, hoci vie, že sa zahráva s ohňom: všetko visí na vlásku, a ak sa tajomstvo dostane do nesprávnych rúk, ju i otca čaká skľučujúca budúcnosť. Keď im potom do života vstúpi židovský rabín Pavol, všetko, čomu Ariadne a jej otec verili, rozmetá svojím radikálnym učením na prach, no zároveň ponúkne niečo, v čo by sa nikdy neodvážili dúfať.



Tessa Afsharová bola pre mňa donedávna neznámou autorkou. Registrovať som ju registrovala - všimla som si ju vďaka obálke ku knihe Anjelský chlieb, ktorá sa mi veľmi páčila. Ale až pri knihe Zlodejka z Korintu (ktorej obálka je jednoducho awesome) som si povedala, že sa viac nebudem kochať iba jej vizuálom, ale že si od nej aj niečo prečítam. A prečo nezačať práve jej ostatnou knihou? Obzvlášť, keď na sociálnych sieťach kumran.sk písali, že kniha je úspešná a oni urobili jej dotlač?! 

Svojím príbehom odohrávajúcim sa v 1. storočí ma autorka vrátila do čias, kedy som dennodenne čítala príbehy z detskej Biblie. Fascinovali ma, dokázala som ich čítať stále kolom dokola. Jediný rozdiel vidím v tom, že kým v Biblii sú príbehy veľmi krátke (nechávajú veľkú časť na domýšľanie si a predstavivosť), Tessa čitateľovi prináša viac, pretože vytvára celý román. Vďaka tomu spoznávame bližšie hlavných hrdinov - v tomto prípade Ariadne, jej otca a nevlastného brata Tea. 

Ariadne je od malička rebelujúce dievča. Neposlúcha svoju chladnú matku, ktorá by z nej najradšej mala dcéru, ktorá neodvráva, nemyslí a vlastne ani nič nerobí - možno iba to, čo si želá ona. Ariadne je však svojrázna divožienka. O svete a živote v ňom má svoje predstavy...

Po tom, ako sa jej otec s matkou nepohodol, opustila ho. Spolu s deťmi odišla do Atén k svojmu otcovi, ktorý jej pomáhal s ich výchovou. Ariadne otec chýbal. Vo svojich šestnástich sa rozhodla nenechať sa ďalej trýzniť svojou matkou a ušla. V úteku jej pomohol Teo, ktorý sa rozhodol vrátiť do rodného Korintu s ňou.  

Život s otcom bol oveľa krajší, slobodnejší, rozjasnil jej čierne dni. A hoci jej otec musel kvôli jej príchodu niečo obetovať, urobil to rád. Veď napokon Ariadne mu to stonásobne vrátila, dokonca až tak, že pri tom riskovala svoje dobré meno, svoju budúcnosť, dokonca i svoj život... Stala sa totiž súčasťou jeho dávneho tajomstva, ktoré ho rozdelilo od manželky a detí. Stala sa súčasťou otcových hriešnych, no za to dobrodružných výprav.

Boli sme odvážni a sebavedomí, bohatí a zbožní, necudní a opovážliví. Vzdorovito sme sa pridržiavali starých tradícií, no zároveň sme si s bezstarostnou nevšímavosťou voči minulosti vytvárali vlastné.

To, že robí niečo zlé Ariadne vie, ale zároveň ju to riziko neuveriteľne láka. Dostane však varovný prst z hora. Poslúchne božie varovanie? Odolá pokušeniu a vydá sa po správnej ceste?

Príbeh je podaný nenásilným spôsobom, povedala by som, že takmer rozprávkovým, vďaka čomu sa stáva vhodným čítaním nielen pre dospelých, ale aj pre tínedžerov. Sledujeme ako sa z malej Ariadne pomaly stáva žena - prechádza svojou premenou z neskrotného dievčaťa (v mnohých veciach často pripomínajúcu skôr chlapca) na mladú ženu. Jej postupnú premenu má na svedomí láska. Láska k otcovi, láska k bratovi, láska k mužovi (Justovi), ale predovšetkým láska k Bohu. Práve viera v Boha ju zmení na ženu, ktorá si vie uvedomiť svoje chyby a premeniť svoje nedostatky na cnosti. 

Román o zlodejke z Korintu sa číta príjemne. Obsahuje v sebe napätie, dobrodružstvo, milostný príbeh i posolstvo o tom, aká je Božia láska nekonečná a bezhraničná. Tento titul je vítaným spestrením v mori plnom kníh, ktoré nám vydavateľstvá každodenne prinášajú. 

Moje hodnotenie: ★★★

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.

Žiadne komentáre: