pondelok 15. apríla 2019

Podivná holka

Originál: The Foster Child (2017)

Autor: Jenny Blackhurst
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Petra Krámková

 
Počet strán: 408

Rok vydania: 2019



Detská psychologička Imogen Reidová prevezme prípad osirelej Ellie Atkinsonovej. Odmieta počúvať varovania, že na jej pacientke je niečo zvláštne. Že toto jedenásťročné dievča je divné. Niečím nebezpečné. Ellie ako jediná prežila požiar, pri ktorom zahynula celá jej rodina. Psychologička si myslí, že Ellieno nevyspytateľné správanie sa je iba logickým dôsledkom tragédie, ktorú prežila. Smútok a hnev sú zvyčajné spôsoby, akými sa človek snaží vyrovnať so stratou. Ibaže jej náhradní rodičia a učitelia sa už začínajú báť. Keď sa Ellie nahnevá, vždy sa udeje niečo zlé. A postupne aj Imogen zisťuje, že čím viac preniká do dievčatinej duše, tým ohrozenejšie sa cíti...


"Je ona tou nestvůrou, nebo pouhou obětí?"

Malá Ellie má iba jedenásť. Zo dňa na deň osirela a sociálka ju presúva od jedných pestúnskych rodičov k druhým. Práve žije v mestečku Gaunt, kde ju nikto nemá rád. A nejde iba o spolužiakov či nevlastných súrodencov. Ellie nemá rada ani jej triedna učiteľka, ani jej pestúni - i keď u nich je snaha mať k nej aspoň neutrálny vzťah. Ide to ťažko, najmä kvôli klebetám, ktoré sa šíria. Ellie je vraj divná. Ellie je možno prekliata. A údajne má nadprirodzené schopnosti... Navyše, v jej pohľade je niečo... zvláštne. Niektorí si myslia, že niečo zlé. Nesnažte sa pohnevať si ju, pretože by na vás mohla privodiť niešťastie. 

Keby Ellie žila o pár storočí skôr, už by k nej volali exorcistu alebo by ju upálili na hranici ako čarodejnicu. 

Avšak, môžu mať pravdu? Ellie totiž občas máva záchvaty hnevu a úzkosti. Keď sa to stane, zhodou okolností sa vždy prihodí niečo zlé - dokonca zomierajú ľudia!

Do mesta prichádza detská psychologička Imogen. Vracia sa do rodného domu. Niekoľko mesiacov po matkinej smrti jej trvalo, kým sa nakoniec odhodlala vrátiť sa ta. Možno by to nikdy neurobila, keby ju nevyhodili z práce a mala dostatok financií na bývanie v centre Londýna. Keďže ju ale vyhodili a peniažky sa pomaly minuli, rozhodla sa prísť do Gauntu a pozrieť sa kostlivcovi, ktorý ju čaká doma v skrini, do tváre. 

Veľkú oporu nachádza vo svojom manželovi, ktorý je spisovateľ a snaží sa pracovať na svojej najnovšej knihe. Veľmi mu to ale nejde... preto privíta, že s manželkou odídu preč z metropoly. Nakoniec, možno sa im konečne podarí počať aj vytúženého potomka...

Imogen získala prácu v rodnom kraji a hneď ako prvý jej prifárali prípad 11-ročnej divnej dievčiny. Imogen a Ellie si k sebe nájdu cestu veľmi rýchlo. Imogen totiž neverí na paranormálne javy, na duchov, na nadprirodzené sily. A o každom, kto hovorí, že Ellie je posadnutá/prekliata/bosorka si myslí, že nie je v poriadku. 

Ellie v nej má veľkú oporu. No len do chvíle, kým Imogen neodvolajú z prípadu. Pre citovú väzbu, ktorú si k dievčatku vytvorila, pre to, že prekročila rámec profesionálneho vzťahu. Nechtiac nakoniec sama pocíti Ellien hnev...

Veľmi napínavý príbeh vám nedovolí zatvoriť knihu a prestať čítať. Autorka vás naplno vtiahne do deja a vy po celý čas premýšľate, kde je pravda. Je Ellie skutočne dievča, ktoré privodí na vás nešťastie? Alebo je len úbohou obeťou školskej šikany a hlúpych a klebetných ľudí? Neprezradím. Vedzte však, že po dočítaní vám príbeh bude ešte dlho, dlho znieť v hlave.

Jenny napísala úžasný psychothriller. Miestami naháňa hrôzu a spôsobuje zimomriavky. Mohli by sme ho pokojne priradiť až k hororovému žánru. Dej plynie ľahko, hladko a rýchlo. A zakaždým, keď si už budete myslieť, že viete, čo sa to okolo Ellie vlastne deje, verte tomu, že o niekoľko strán ďalej si to už myslieť nebudete. Jenny sa vie skvele pohrať s myšlienkami svojho čitateľa a práve preto je pre neho táto kniha nezabudnuteľnou jazdou. 

Výborne vymyslené, výborne vykonštruované, výborne napísané! 

Moje hodnotenie: ★★


Prečítajte si tiež recenziu k ďalšej knihe od Jenny Blackhurst Ztichlý dům.

Žiadne komentáre: