nedeľa 13. decembra 2015

Nebo vonia tebou


 Názov knihy: Nebo vonia tebou (2015) 

Autor: Eva Hrašková

Vydavateľstvo: Marenčin PT

Počet strán: 320

Rok vydania: 2015



Miriam Domanická, po náročnom detstve bez materinskej lásky, vychovávaná otcom alkoholikom, čelí životným vzostupom a pádom po svojom; spolieha sa na pomoc z neba. To jej má podobu levanduľovej lúky, na ktorej nikdy nie je sama. V dobrom aj zlom ju sprevádza matka, o ktorú pri tragickej udalosti prišla v detstve. Čo sa však stane, keď sa s ňou jedného dňa príde mama rozlúčiť? Je Tomáš skutočne tým pravým? A naozaj už stretnutia na levanduľovej lúke nepotrebuje? Svet zostáva rovnaký. Plný trápenia, aj radostí. A nič v ňom nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. 


Hneď na úvod musím povedať, že sa mi mimoriadne páči prepojenie obálky a názvu knihy s jej obsahom. Iba málokedy obálka knihy plne vystihuje/vykresľuje dej románu. V tejto sú v dokonalej harmónii.

V knihe sa stretávame s Mirkou, ktorá žije so svojím otcom. Ten však venuje svoj čas fľaške, nie dcére. Mirka sa iba márne díva na pijúceho otca, nevie ako mu pomôcť. Spoznávame ju v čase, kedy sa s ňou rozišiel priateľ. Je smutná, je nešťastná, no nie je zúfalá. Utieka sa k snom, v ktorých sa stretáva so svojou, roky zosnulou, matkou. Práve tieto sny jej dodávajú silu kráčať životom ďalej. Nepodliehať beznádeji a zúfalstvu. U každého z nás v živote nastanú chvíle, kedy túži uniknúť z reality. Musí načerpať energiu, aby vládal ísť ďalej. Aby odpustil, zabudol a znovu miloval. Každý hľadá iný spôsob. Niekto sa utieka k modlitbe, dakto ku knihám, a ďalší -ako Mirka- k snom.

Mirka pracuje ako realitná maklérka. Darí sa jej. V práci sa spoznáva s Tomášom, mladým sympatickým mužom. On je však zadaný a hoci Mirke imponuje, nechce byť tou, čo rozvracia vzťahy. No ich cesty sa nepretli iba tak... veď predsa náhody neexistujú.

Hlavnú postavu vykreslila autorka dôveryhodne. Pomáhajú tomu najmä jej myšlienky, cez ktoré si čitateľ dokáže vytvoriť podrobnú predstavu o nej, o jej snoch, túžbach.

Páčil sa mi tiež veľmi pekne zobrazený vzťah dcéry a matky. Hoci je matka dávno mŕtva, ožíva v Mirkiných snoch, kde sa s ňou stretáva na rozkvitnutej levanduľovej lúke. Rozprávajú sa o živote, o tom čo bolo, čo je i čo bude. 
  
Táto kniha nie je klasickým ženským románom. Ponúka trochu viac. Je sondou do duší ľudí, ktorí majú niečo za sebou, ktorí niečo zlé/ťažké prežili, či už išlo o chorobu, stratu blízkeho, rozchod, alebo smrť. Je plná krásnych myšlienok.

Autorka v diele prepája veci pozemské s tými nadpozemskými a robí to nenásilným a skutočne zaujímavým spôsobom. Veď nakoniec, kto z nás by nechcel vedieť, ako to vyzerá v nebi? Autorka nám ukazuje, že nebo nemusí byť len modré s anjelmi sediacimi na bielych obláčikoch. Nebo, pokojne, môže mať podobu i krásnej levanduľovej lúky...

Prepojenie reality so snami pôsobí prirodzene, navyše, dopĺňa a obohacuje dej. A robí túto knihu neobyčajnou.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: