pondelok 19. decembra 2016

Tři dámy na zhubnutí

Z anglického originálu: Sweet Tempttation (2015)

Autor:
Lucy Diamond


Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Jana Vlčková

Počet strán: 368

Rok vydania: 2016


Maddie je tučná. Veľmi tučná. Manžel jej síce tvrdí, že ju má rád takú aká je, no deti sa za ňu hanbia, matka do nej neustále rýpe a jej šéfka ju dotlačila zúčastniť sa projektu o chudnutí. A tak sa pridáva ku Krotiteľom tukov. Rovnako tak sa do projektu zapojí aj Jess, ktorá pracuje v kozmetickom salóne, kde je medzi zákazníkmi veľmi obľúbená, no jej šéfka jej hádže polená pod nohy. A tiež je tu Charlie, za ktorého by sa mala čoskoro vydať. Treťou dámou, ktorá sa rozhodne zhodiť nejaké to kilo je Lauren, rozvedená majiteľka zoznamovacej agentúry. Tieto tri mladé ženy si sľúbia, že sa budú navzájom podporovať. A príležitostí k tomu dostanú viac než dosť.
 


Lucy má jednu úžasnú danosť, ktorá spája väčšinu jej kníh. Píše o priateľstve, o ženskom priateľstve, aby som bola presná. O nezištnom priateľstve, v ktorom si ženy /hrdinky/ pomáhajú navzájom - povzbudzujú sa, podporujú, fandia jedna druhej bez závisti, bez zákerností, bez intrigovania. Jednoducho sú si jedna druhej oporou. Ženskú spolupatričnosť a jednotu bolo cítiť ako z knihy Bude to dobrý rok tak aj z tejto. Pravdaže v iných situáciách, v iných podmienkach. Úžasné, na koľko spôsobov možno spracovať jednu a tú istú tému.
 
Hlavné hrdinky sú tri a sú ako ktorékoľvek iné ženy medzi nami. Tiež majú svoje sny, majú svoje traumy, majú svoje túžby, nádeje, plány. Takisto majú svoju silu. Či už Maddie, Lauren, alebo Jess, každá z nich je iná, jedna je šťastne vydatá, druhá nešťastne zasnúbená a tretia rozvedená a momentálne single, no jedno ich spája - pevná vôľa (ktorá nie je vždy taká pevná ako by chceli) a priateľstvo. Práve to ich motivuje, to ich ťahá nevzdávať sa, to ich núti bojovať a ísť si za svojim cieľom. A mňa ako čitateľa mimoriadne baví sledovať, ako sa im darí a prežívať s nimi ich pády, ich vzlety, ich starosti i radosti. A že ich je neúrekom, ani nemusím hovoriť. Navyše Lucy toto všetko podáva jej pisateľským štýlom, ktorý je príjemný, hravý, miestami dojímavý, miestami humorný, a v konečnom dôsledku veľmi pútavý.
 
Vo svojej podstate, žiadna z dievčat nutne neplánovala riešiť svoju váhu. Väčšinou si iba povedali: keby som tak bola štíhlejšia. No nič pre to nerobili. Až okolnosti ich "donútili" začať chudnúť. Maddie k tomu prinútila jej šéfka v rádiu, ktorá ju chtiac-nechtiac zapojila do projektu Za krajší Birmingham. Ona svoju váhu nepotrebovala riešiť, lebo ju neriešil ani jej manžel Paul.
 
Lauren sa u Krotiteľov tukov náhle ocitla. V jej agentúre sa zapísal nesmierne sexy muž Joe Smith, a ona sa rozhodla ho získať pre seba - i keď láskomet ich partnerstvu nedával veľkú šancu. Nuž ale čo odradí zamilovanú ženu?
 
A Jess do kurzu chudnutia priviedla túžba schudnúť kvôli svojmu priateľovi Charliemu. Chcela, aby z nej do svadby bola krásna nevesta. Lebo Charlie už raz ich svadbu odložil a Jess za žiadnu cenu nechce, aby tak spravil znova. Ďalším dôvodom je, že na nej sedí jej nadriadená - nepáči sa jej, že v salóne krásy skrášľuje ženy i mužov práve taká... veľryba.
 
Lucyine knihy sú určené všetkým ženám, lebo každá si v nej nájde to svoje. Hoci v tomto prípade hrdinky riešia najmä váhu (veď, ktorá žena ju nerieši, všakže?), popri tom riešia aj ďalšie problémy, ktoré im život prináša. A my sledujeme, ako sa s nimi vedia popasovať.

Moje hodnotenie: ★★★

Prečítajte si tiež recenzie ku knihám:
- Kavárna na pláži
- Ja a pán Jones
 

Žiadne komentáre: