pondelok 26. decembra 2016

Hľadanie podmanivej krásy

Z anglického originálu: Searching for Beautiful (2015)

Autor:
Jennifer Probst
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Martina Fedorová
 

Počet strán: 464

Rok vydania: 2016



Lekárka a budúca chirurgička Genevieve MacKenzieová si naplánovala vlastnú veľkolepú svadbu do posledného detailu – až na to, že len pár minút pred tým, než má vysloviť áno primárovi oddelenia Davidovi Riscettimu, nevesta vyskočí von oknom... rovno do náručia svojho potetovaného priateľa Wolfa. Na pár dní sa v útulnom zrube ukryjú pred svetom, aby si Gen mohla všetko ešte raz dôkladne premyslieť. Lenže ich dávne priateľstvo je odrazu vystavené nečakanej skúške a vzájomné iskrenie sa už nedá poprieť. Obaja stoja pred neľahkým rozhodnutím: vyberú si istotu platonického priateľstva, alebo nájdu v sebe dosť odvahy a dotknú sa plameňov vášne s rizikom, že sa pri tom popália?


Príbeh, v ktorom si najlepší priatelia uvedomia, že ich spája oveľa viac - láska. 

Knihy, v ktorých to navzájom zaiskrí medzi dlho-dlhoročnými kamarátmi mám veľmi rada. Obaja sa už dobre poznajú, spolu si už čo-to preskákali. Povzbudzovali sa navzájom pri svojich milostných eskapádach, zverovali sa jeden druhému s vecami, o ktorých by s nikým iným nedokázali hovoriť, radili sa, pomáhali si, boli si oporou... Až prišiel moment, kedy si uvedomili, že ich spája niečo silnejšie ako len priateľstvo. Ten moment medzi Gen a Wolfom nastal práve vtedy, kedy sa Gen rozhodla utiecť spred oltára. Keď si uvedomila, že svojho dokonalého Davida, ktorý z nej chcel spraviť dokonalú manželku vlastne nemiluje. 

Genevieve je rozumná žena. Vie, že od vzťahu medzi mužom a ženou chce viac ako len byť po vôli svojmu manželovi. Viac ako to, že sa bude snažiť vo všetkom mu vyhovieť, viac ako to, že bude zo seba robiť niekoho, kým nie je a nedokáže byť. Predsa v pravom vzťahu neexistuje pretvárka, nie je potreba niekoho do niečoho nútiť, pretvárať ho dobrovoľne nasilu. V pravom vzťahu si dvojica dopraje slobodu, v pravom vzťahu sa majú navzájom v úcte, rešpektujú svoje názory, nechcú milovaného človeka zmeniť na osobu, ktorú by z neho chceli mať, pretože ju milujú takú aká je.

Ak sa raz rozhodneš pre človeka, s ktorým túžiš stráviť zvyšok svojho života, niet čo zlepšovať. Berieš si ho so všetkými problémami, zlozvykmi a sračkami, ktoré sa mu kedy prihodili, rovnako ako ten druhý teba. Ak chce nejakú princeznú, nech ide do Disneylandu.
 
Na Wolfov príbeh som sa tešila už keď som čítala knihu Manželský zväzok. Vedela som, že pre Jennifer bude Wolf vhodným hrdinom na samostatný príbeh. A stalo sa. Wolf pri svojej komplikovanej povahe, po útrapách, ktorými si prešiel, potreboval nájsť ženu, ktorá by mu bola oporou, ktorá by mu celkom rozumela. A Gen je presne takou hrdinkou. Práve preto sa k sebe tak dokonale hodia. Aj keď im obom chvíľu trvá, kým si to uvedomia (aj keď je fajn, že im to toľko trvá, inak by sme nemali čo čítať 😜).  

Jennifer napísala opäť raz jeden úžasný román. Vystavala podmanivý príbeh, ktorému nemôžem dať menej ako plný počet hviezdičiek.

Moje hodnotenie: ★★

Searching for...
1. Searching for Someday (Hľadanie vytúženého dňa)
2. Searching for Perfect (Hľadanie dokonalej krásy)
3. Searching for Beautiful (Hľadanie podmanivej krásy)
4. Searching for Always (Hľadanie prísľubu večnosti)

Žiadne komentáre: