sobota 3. novembra 2018

Na veľkosti záleží

Z anglického originálu: Size Matters (2016)

Autor: Alison Bliss

 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2017


Leah Martinová celý život bojuje s pokušením, ale už má plné zuby diétnych sušienok, rátania kalórií a matkiných kritických poznámok. Nedávno si otvorila pekáreň a vďaka jej úspechu má dobrý pocit, že v živote niečo dokázala. Lenže nijaká maškrta na svete neodvedie jej pozornosť od sexi chlapa, akým je Sam Cooper. Ten jedného dňa mame oznámi, že sú zasnúbení… čo je nehorázne klamstvo. Sam si niekedy vopred nepremyslí, čo vytresne. Hoci na začiatku len bránil Leah pred jej uštipačnou matkou, odrazu má snúbenicu! Dohodnú sa, že chvíľu sa budú hrať na snúbencov a on sa bude správať tak, aby sa jej rodine znepáčil a zrušenie zásnub prebehlo ľahko. Sam je však veľký maškrtník a túži nielen po Leahiných úžasných zákuskoch, ale aj po jej úžasných krivkách...


Ohromne som sa bavila. Táto kniha ponúkla presne to, čo som od nej očakávala. A možno aj trošku viac 😉

Milujem, keď niekto píše o láske a zapletie do toho aj humor. Alison Bliss mi presne niečo také priniesla. Jej román je o mladej žene, ktorá trpí tým, že je plnších tvarov. Samej by to možno až tak neprekážalo, nebyť jej matky, ktorá jej to neustále pripomína a snaží sa urobiť všetko pre to, aby dcére dohovorila a pomohla jej schudnúť.

Leah žije sama, iba nedávno si otvorila pekáreň a práca v nej ju napĺňa. Zo svojej matky je zúfalá a reči o tom, že si nikdy nenájde súceho chlapa, kým neschudne, jej veľmi nepridávajú. A potom sa zrazu na scéne zjaví Sam. 

Sam je sympaťák, Leah mu ihneď padne do oka. No v komunikácii s ňou totálne zlyháva. Každá poznámka, ktorú vypustí z úst akoby kričala: si tlstá, nechcem ťa! A pritom si to o nej vôbec nemyslí. Ba práve naopak. Jej krivky mu lichotia. No Leah má v hlave nadobro zafixované, že je tučná a tým to hasne. Je proste zakomplexovaná a jej sebavedomie sa na stupnici od 1 do 10, kde 1 je najmenej a 10 najviac, blíži k nule. Myslí si, že každý krásny chlap, o ktorého by prejavila záujem, by o ňu nezavadil ani pohľadom. Prečo by teda Sam mal byť výnimka? 

Zhoda náhod však týchto dvoch mladých ľudí opäť zvedie dokopy. Sam sa stáva svedkom, ako Leah svojimi uštipačnými rečami šikanuje jej matka a rozhodne sa ju zachrániť. Keďže je horká hlava a povie (bez premyslenia) prvé, čo mu slina prinesie na jazyk, ani nevie ako, stáva sa jej snúbencom! Pravdaže falošným. Leahina matka ho však vezme za slovo a skôr než sa nazdá, je v tom až po uši! 

Tu sa začína kolotoč nečakaných situácií, ktoré často končia vtipne. Najviac sa mi páčilo ako čokoľvek Sam povedal, a pôvodne zamýšľal tým Leah zalichotiť, vyznelo úplne inak. Presne v opačnom zmysle. Proste zle. Podobne na tom bola aj Leah. A pritom si padli do oka, rozumeli si, páčili sa jeden druhému. Iba to, čo vraveli, akosi nikdy nevypálilo dobre. A práve tieto slovné nedorozumenia medzi hrdinami robili túto knihou takou skvelou. Nútili vás smiať sa, nútili vás krútiť nad nimi hlavami a pýtať sa: je to vôbec možné?

Veru, dávno som nečítala nič také vtipné. Kniha ako stvorená na to, aby ste na chvíľu vypli a zasnívali sa. 

Alison bude tuším moja obľúbená autorka 😍 Ách, kiež by chcel Ikar vydať aj ďalšie jej knihy.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre: