nedeľa 18. novembra 2018

Ztichlý dům

Originál: How I Lost You (2015)

Autor: Jenny Blackhurst

 
Vydavateľstvo: Domino


Český preklad: Petra Krámková

 
Počet strán: 376

Rok vydania: 2018


Volá sa Emma Cartwrightová. Ešte pred tromi rokmi bola Susan Websterová, ktorá zabila svojho dvojmesačného syna Dylana. Vôbec si nepamätá, ako sa to stalo. No, keď jej doktor, jej príbuzní a tiež polícia tvrdí, že to urobila, uverí tomu. Susan si však na celú udalosť vôbec nespomína. Môže veriť tomu, že jej všetci hovoria pravdu? Po tom ako ju pustia z väzby sa jej do rúk dostáva fotografia, na ktorej je chlapček. Je to jej Dylan? Mohol by žiť? Susan vezme osud do vlastných rúk a skúsi zistiť, kde je pravda.



Hlavnou hrdinkou románu je žena, ktorej nahovorili, že trpí popôrodnou depresiou, ktorá ju priviedla až k vražde vlastného dieťaťa. Malý Dylan mal len dva mesiace, keď to s ním Susan nezvládla a udusila ho vankúšom. Susan si za to odsedela tri roky vo väzení a my sa s ňou stretávame v dobe, kedy je už z väzenia vonku a žije nezávisle a sama, pod iným menom. Teraz sa volá Emma a naplno sa odstrihla od svojho predchádzajúceho života. Jedinou jej priateľkou a spoločníčkou je jej spoluväzeňkyňa Cassie, ktorá si odpikávala trest za vraždu manžela. 

Po tom, ako vzali Susan do väzby, prerušila všetky styky s priateľmi, známymi i s rodinou. Manžel sa s ňou rozviedol, a tak ostala sama ako prst. Sama, s myšlienkami na to, že zabila svoje dieťaťko, svojho syna, hoci nemala ani potuchy ako a kedy sa to stalo. Ten moment si totiž vôbec nepamätá. Nespomína si, kedy k tomu došlo. Jednoducho jej len povedali, čo urobila, a napriek pochybnostiam a mnohým otázkam, sa s tým musela vyrovnať. 

Teraz je Emma a na všetko sa snaží zabudnúť. Ale iba dovtedy, kým nedostane do rúk fotografiu trojročného chlapčeka, na ktorej je napísané Dylan. Hneď jej na myseľ vyvstane niekoľko otázok. Je to jej syn? Ak áno, žije? Ak žije, tak kde je a s kým? Minulosť sa k nej vracia a nedá jej pokoja, kým sa nerozhodne zistiť pravdu. Pretože ak na tej fotografii je naozaj jej synček, tak niekto na ňu narafičil jeho smrť. No kto by mohol byť taký krutý? A prečo?

Nielen Susan má v hlave milión otázok, rovnako tak ich má aj čitateľ. A spolu so Susan sa vydá nájsť na ne odpovede. A práve v tomto je autorkino majstrovstvo. Vláka vás do deja, v ktorom neviete či vôbec môžete veriť hlavnej hrdinke. Potom sa počas hľadania pravdy srtetávate s ďalšími postavami - novými i starými (v Susaninom živote, no i mimo neho), a príbeh sa zamotáva a zamotáva, až netušíte komu je hodno veriť a komu nie... A keď prídete na koniec, ostanete doslova paf. Pretože práve na konci zistíte ako do seba všetko pekne krásne zapadlo, v kom ste sa mýlili a v kom nie (tu zistíte, že ste sa mýlili takmer v každom), a tiež pochopíte, prečo sa paralelne s hlavným príbehom zo súčasnosti rozvýjal aj príbeh mladých chlapcov z dávnej minulosti, ktorý na prvý pohľad nemal s príbehom nič spoločné.

Jenny Blackhurst má talent vás oklamať. Zahráva si s čitateľom, s jeho mysľou. Podsúva mu klamstvá/nepravdy, polopravdy a pravdy takým rafinovaným spôsobom, že sami neviete, kde vám hlava stojí. Čo je pravda a čo lož? Kto je klamár a kto pravdovravný? Kto je zlý a kto ten dobrý? Nie, v tejto knihe to vôbec nie je jasné. A to je jej veľké plus. Pretože po jej prečítaní ste fascinovaný, akým spôsobom Jenny všetko zamotala a nakoniec rozmotala. 

Ztichlý dům je výborná kniha. Stojí za viac ako iba za povšimnutie 😉


Moje hodnotenie: ★★★★☆

Žiadne komentáre: