utorok 19. júna 2018

Smäd po živote

Originál: Lust For Life (1934)

Autor:
Irving Stone

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

 
Preklad: Šarlota Barániková


Počet strán: 408

Rok vydania: 2018



Jedno z najvýznamnejších diel svetovej literatúry je výsledkom mohutného dojmu, akým na Irvinga Stona zapôsobili obrazy Vincenta van Gogha, s ktorým sa zoznámil v Paríži v 20. rokoch minulého storočia. Na základe štúdia zachovanej korešpondencie, autentických dokumentov a spomienok žijúcich súčasníkov veľkého maliara napísal príbeh, ktorý sa zaradil k najčítanejším dielam svojho žánru. Smäd po živote vraví nielen pravdu o živote geniálneho umelca, vyplnenom prácou a utrpením, ale zároveň odhaľuje základné skutočnosti o jednej z najvyšších ľudských činností – o umení.


Vo Vincentovi sa čosi zlomilo, zlomilo dočista a navždy. Čaro prestalo pôsobiť. Nevedel, že to bude také ľahké.

Beletrizovaný životopis Smäd po živote je vďaka Slovenskému spisovateľovi späť, v novom šate a čitateľ sa môže zoznámiť s životom významného svetového maliara Vincenta van Gogha. Kniha je rozdelená na osem častí. Osem rôznych etáp maliarovho života, zachytávajúcich emócie, pohnútky, pády a víťazstva tejto rozporuplnej osobnosti umenia.

Vincent mal prísnu výchovu a nikdy nemal možnosť spoznať pravú lásku už v mladosti, a preto, keď je náhle konfrontovaný so sklamaním, ktoré neopätovaná láska spôsobuje, len ťažko sa s tým vyrovnáva. V jeho živote práve ženy významne ovplyvňujú jeho tvorbu, či už priamo alebo len ako záblesk mučivej vášne, ktorá sa odzrkadlí na plátne. Láska mení človeka k lepšiemu a sklamanie ho ženie do záhuby. Tvorba dokáže byť teda najlepšou odpoveďou na všetky bôle sveta.

Najväčšia hodnota umenia, Vincent, je v tom, že dáva umelcovi možnosť vyjadriť sa.

Irving Stone, majster pera, neopisuje len život Vincenta van Gogha, ale aj umenie ako také. Nespravodlivosť v umení a subjektivitu. Predstavuje významných umelcov v náhodných stretnutiach a rozhovoroch. Umenie je o hľadaní a experimentoch a to je presne aj Goghove bytie. Hľadanie samého seba a urputný boj. Štetcom chce vyjadriť to, čo jeho citlivé oko zachytí. Snaží sa na plátne zhmotniť nespravodlivosť chudoby. Fascinovali ho chudobní ľudia, tí z najnižších vrstiev. Aj vďaka nim začne maľovať. Prvé obrazy tvorí práve v Borinage, kde po neopätovanej láske hľadá útočisko a zmysel bytia.

Mali hlboké, melancholické oči utláčaných, čo sa nemôžu brániť.

Prostredie plné chudoby, beznádeje ho hlboko zasiahlo. Jeho umelecká duša, vnímavá na všetko bezprávie zachytí biedu, vstrebáva ju tak naplno, až pôsobí zničujúco. Koľko človek vydrží, aby ho nestiahlo na samé dno?

Potrava utíšila bolesť v žalúdku, ale neutíšila bolesť samoty, ktorá ho hlodala na akomsi neurčitom mieste.

Nepochopený, osamelý a túžiaci po láske. Využívajúc štetec ako nástroj pre odpovede. Zbraň, ktorá má pomenovať a zaznamenať to krásne, čo obklopuje a byť liekom na ubolené, zotročené duše. 

Ale človek, ktorý má vieru a energiu , nezľakne sa tej prázdnoty, kročí do nej, koná, stavia, tvorí, až napokon plátno nie je prázdne, ale pokryté bohatými kresbami života.

Vincent van Gogh sa vrhá do maľovania a života s vášňou. Jeho tvorivé desaťročné obdobie je tak intenzívne a spaľujúce, že na jednej strane ničí a na druhej tvorí život. Vrhol sa do maľovania celý, s každou časťou svojho JA a nemyslel na následky. Stone jeho osobnosť neprikrášľuje, ale postupne odhaľuje Goghove temné stránky, neresti, ale aj ušľachtilosť ducha.

Nikde ste neboli normálny. Ale veď ani jeden umelec nie je normálny, keby bol normálny, nebol by umelcom.

 O tom, aký vlastne Vincent van Gogh bol, existuje množstvo rôznych historiek, zaručených tvrdení. Irving Stone rozpráva príbeh o mužovi, ktorý sám seba vybičoval do šialenej tvorivosti a dodnes celý svet obdivuje jeho majstrovské diela. Jeho zdrojom je bohatá korešpondencia, ktorú Vincent roky viedol so svojim milovaným bratom Theom a taktiež svedkovia, ktorých Stone stretol na svojej ceste po Európe, po stopách Vincenta.

Vincent van Gogh bol umelcom, ktorý sa vypracoval vďaka svojej vytrvalosti, odhodlanosti a túžbe. Za svojho života bol nedocenený, trpel a stal sa štvancom svojej doby. Dnes by bol prekvapený ako veľmi zasiahol srdcia ľudí a musím sa priznať, že kniha Smäd po živote mi odhalila mnoho nového nielen o jeho živote, ale aj procese tvorenia. Knihu si určite ešte prečítam.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: