piatok 22. júna 2018

Spútaní časom


Názov knihy: Spútaní časom (2018) 

Autor: Martin Repa

Vydavateľstvo: Forza Music

Počet strán: 184

Rok vydania: 2018



Mysteriózny príbeh, kde hlavnú úlohu zohráva láska ako hnací motor na prekonanie všetkých prekážok, je zároveň odvážnou sondou do neznámych hlbín nášho podvedomia. Autor ponúka jednu z odpovedí na večné otázky ľudstva, či existuje aj iný život ako ten, čo poznáme. Emotívne silný a precízne vystavaný príbeh zaujme čitateľa od samotného desivého úvodu, až po veľkolepé vyvrcholenie. Spolu s autorom sa vyberieme za hranice reálneho sveta. 


Vieš, čo je najkrajšie na snoch? Sú to cesty, ktorými sa dostaneš na miesta, kam sa nedá prísť žiadnym iným spôsobom.

Každý z nás má niekedy sen, ktorý sa mu zdá skutočný. Keď sa zobudí, ostáva zmätený. Nevie, či sa mu to stalo naozaj, alebo sa mu to iba snívalo. A nezáleží na tom, či je sen pozitívny alebo negatívny. Vždy vyvolá v človeku zvláštny, často mätúci pocit. Do podobnej situácie sa dostáva hrdina tejto knihy Matt van den Bryll. Mladý vedec, ktorý miloval svoju ženu Vivien a syna Maxa natoľko, že sa nedokázal zmieriť s ich odchodom...

No ako to bolo naozaj? Boli jeho najbližší mŕtvi ako mu to tvrdia všetci naokolo, alebo iba zmizli? A ak zmizli, kam? Dá sa za nimi dostať? Mattove sny sú veľmi reálne, prežíva v nich silné emócie a neustále sa mu v nich prihovára jeho žena. Sám už nevie, či ide o skutočnosť alebo len o sen. Čitateľ môže spočiatku tápať, či to čo číta sa deje v súčasnosti, v minulosti alebo len vo sne. No postupne, s pribúdajúcimi stránkami ľahko zistí, čo sa kedy deje.

Navzájom sa dopĺňali a tvorili dokonalý pár. Otec pil a mama nalievala. Ona upratovala, on robil neporiadok. Nevedel, kedy prestať a mama vedela. Otec mamu miloval a ona milovala jeho.

Záhady tohto sveta, ukryté tajomstvá ďalších životov, putujúce duše v iných svetoch, i to plní stránky debutovej knihy autora. Čitateľovi nenásilným spôsobom podsúva otázky vlastnej existencie. Je život, ktorý žijeme na Zemi jediný? Existuje "tam hore" niečo iné? Ak áno, čo? Bolo pre mňa príjemné zamýšľať sa nad tým, či existuje ešte nejaký iný svet ako je tento. A podľahnúť na chvíľu ilúzii, že áno - existuje. Že paralelne s naším životom sú vo vesmíre aj ďalšie životy, ktorých sa jedného dňa staneme súčasťou. 

Matt je muž, ktorý nadovšetko miluje svoju rodinu. Je s ňou úzko spätý, a tak si len ťažko pripúšťa, že už v jeho živote nestoja po jeho boku. Že sa stalo niečo, čo ich rozdelilo. Matt sa s tým nedokáže/nechce zmieriť. V jeho snoch sa mu dennodenne zjavujú a on vo svojom žiali, smútku a nešťastí si prestáva uvedomovať, čo je realita a čo iba sen. Robí veci, ktoré nikdy nerobil a ľaká svoje okolie. Robí to však s jediným cieľom. Byť opäť s nimi. So svojou ženou a synom.

"...spoliehaš sa na základné zmysly. Pridŕžaš sa predstavy sveta, ako ho poznáš. Musíš na všetko zabudnúť. Sústreď sa na emócie!"

Autor rád vyzdvihuje emócie nad všetko ostatné. Za tú najsilnejšiu považuje lásku. Nečudo. Veď láska je najmocnejší cit, akého sme schopní. A keď stretneme svoju "polovičku", budeme vedieť, že naše duše patria k sebe. Rovanko tak patrili k sebe duše Matta a Vivien. Ich láska bola taká silná, že prekračovala i hranice reálneho sveta, ktorý nie je časovo ohraničený.

Neviem prečo, ale miestami mi kniha pripomenula film z dielne Marveloviek o doktorovi Strangeovi. Asi to súviselo s časom a prechodom do iných svetov/dimenzií.  

Mysteriózne príbehy či fanatsy sú v dnešnej dobe moderné a populárne. Majú svojich čitateľov, preto si myslím, že dielo Martina Repu, v tomto žánri, neostane bez povšimnutia.  

Moje hodnotenie: ★★★★  

Žiadne komentáre: