piatok 24. augusta 2018

Volavka

Originál: Dead Scared (2012)

Autor:
Sharon J. Bolton
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Martin Verner
 

Počet strán: 480

Rok vydania: 2015



Cambridgskou univerzitou sa plíži smrť. Umierajú najmä dievčatá a vždy odchádzajú zo sveta vlastným pričinením. Keď sa ale o celú vec začne zaujímať polícia, vyjde najavo, že psychologický profil, pohyb po sociálnych sieťach a aktivity mŕtvych vykazujú zhodné rysy. Je možné, že ich k samovražde niekto dohnal? Dokázat túto domnienku sa zdá nemožné, a tak sa detektív inšpektor Mark Joesbury odhodlá k nebezpečnému kroku: vyšle do Cambridge svoju podriadenú Lacey Flintovú. Lacey sa má vydávať za študentku so samovražednými sklonmi. Podarí sa jej vylákať vrahov alebo sa sama stane ďalšou obeťou ich manipulácie? 


Sharon Bolton sa tento rok pre mňa stala veľmi výraznou osobnosťou. V literárnej oblasti na mňa spravila dojem, aký sa už dávno nikomu zo spisovateľov (či už zahraničných alebo domácich) nepodarilo. Pre jej pútavý, doslova až dychberúci štýl písania, pre jej zaujímavé zamotanie príbehu, pre samotnú myšlienku každého jej príbehu, som sa rozhodla prečítať si aj ďalšiu z jej kníh.  

Na radu sa dostal druhý príbeh svojráznej policajtky Lacey Flintovej. Musím povedať, že som si túto mladú dievčinu celkom obľúbila. Je zahalená rúškom tajomstva, z ktorého časť nám autorka poodhalila už v prvej časti série Už mě vidíš? a ďalšiu časť v ostatnej časti Temné říční proudy

Lacey neinklinovala k vyšetrovaniu vrážd. Avšak tie si ju našli samy. Chtiac-nechtiac sa vždy stane stredobodom prípadu, či už ho rieši šéfinšpektorka Dana Tullochová, alebo Mark Joesbury. Mimochodom, muž, na ktorého nedokáže prestať myslieť. A to aj napriek tomu, že k nemu v prvej chvíli ako sa spoznali pociťovala antipatiu. 

Keď ju však teraz požiada Joesbury o láskavosť, neodmietne. Prípad mŕtvych študentiek, ktorých počet je za posledné roky vyšší, ako by normálne mal byť, ju nanajvýš zaujme. Obzvlášť téma samovraždy. Pretože Lacey nie je žiadne neviniatko. Vo svojom živote si toho už preskákala mnoho, a áno, mala aj samovražedné sklony. Preto ju zaujíma, či dievčatá odišli z tohto sveta dobrovoľne, alebo im k tomu niekto dopomohol... a to, že im niekto dopomohol svedčí brutalita, s akou ich spáchali, či - v dvoch prípadoch - chceli spáchať. Brutalitu násliného činu autorka opísala, nazvyme to boltonovie štýlom, čiže do detailu.

Lacey je mladá a má to šťastie, že na svoj vek vôbec nevyzerá. Pôsobí mladšie, aj vďaka tomu perfektne zapadne medzi vysokoškolákov elitnej školy. Problém je, že si ju všímajú až moc. Na jej vkus. A nie všetky chvíle, ktoré na internáte trávi sú príjemné. 

Keďže nevie celkom presne, čo konkrétne sa snaží Joesburyho tím vyriešiť, riešiť a hľadať odpovede na mnohé otázky začne na vlastnú päsť. Po rozhovore s profesorkou Olivierovou je totiž presvedčená, že brutálne samovraždy dievčat nie sú náhodné. 

Lacey sa do prípadu zamotáva až priveľmi. Joesbury si to uvedomuje a má v pláne jej pôsobenie na univerzite ukončiť. Pre jej vlastné dobro, pre jej vlastnú ochranu. Niekto sa totiž dozvedel, že je tam nasadená ako špiónka a hrozí jej nebezpečenstvo. Obzvlášť po tom, ako sa u nej začnú prejavovať rovnaké príznky, ktoré sa prejavovali aj u študentiek, ktoré si siahli na život...

Príbeh je zamotaný, i keď musím podotknúť, že rozhodne menej ako boli predchádzajúce dva, ktoré som čítala. To však vôbec neubralo na kvalite knihy. Bola rovnako pútavá, rovnako čítaniachtivá a rovnako skvelá... nakoniec ako všetko, čo som doteraz od Bolton čítala. 

Moje hodnotenie: ★★★★★

Lacey Flint
1. Now You See Me (Už mě vidíš?)
2. Dead Scared (Volavka)
3. Like This, For Ever (Tak to je, tak to bude)
4. A Dark and Twisted Tide (Temné říční proudy)
 

1 komentár:

Marcela Pudichová povedal(a)...

S.J. Bolton je můj obrovský rest, doma mám totiž všechny její knihy, kromě Temných říčních proudů a ještě jsem ani jednu nečetla...Musím to už brzy napravit, protože si autorku všichni hodně chválí.