piatok 6. júla 2018

Temné říční proudy

Originál: A Dark and Twisted Tide (2014)

Autor:
Sharon J. Bolton
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Martin Verner
 

Počet strán: 496

Rok vydania: 2018



Mladá policajtka Lacey Flintová vie veľmi dobre aká môže byť Temža nebezpečná – napriek tomu na rieke býva, pracuje, a dokonca v nej i pláva. Pomaly sa dostáva z tráum z uplynulých mesiacov a asi prvýkrát v živote má pocit, že by mohla byť šťastná. Mýli sa. Počas plávania na hladine zbadá mŕtve telo. Kto bola tá žena a prečo je dôkladne zahalená do bieleho pohrebného rúcha? Prečo má Lacey neodbytný pocit, že komusi záležalo na tom, aby mŕtvu ženu našla práve ona? Nahovára si to alebo niekto naozaj sliedi okolo jej hausbotu? Inšpektorka Dana Tullochová má pre Lacey slabosť. Dobre vie, akým peklom si jej bývalá kolegyňa prešla, a tak ju veľmi nerada informuje o hroziacom nebezpečenstve. Ale Lacey už vie, že okolo jej lodi sa pohybuje vrah a necháva jej darčeky, ktoré by radšej nikdy nedostala...


Zhluboka se nadechni. Zadrž dech. A vydrž co nejdéle...

...aj sa to tak číta. Na jeden nádych.

Temné říční proudy je v poradí už štvrtý krimi román o policajtke Lacey Flintovej. Mne sa síce do rúk dostal ako prvý, nemení to nič na fakte, že hoci ide o sériu, dá sa čítať každý príbeh samostatne. Autorka totiž vcelku dobre prezradila i čo-to z predchádzajúcich diel a udalostí, ktoré sa udiali okolo hlavnej hrdinky. A musím podotknúť, že tým i dostatočne navnadila čitateľa, aby siahol aj po predošlých románoch.

Lacey je tvrdý oriešok, silná osobnosť a takisto dosť svojská. Rada rebeluje, čoho dôkazom je aj jej pravidelné kúpanie sa v zradných vodách rieky Temža - napriek jasnému zákazu! Prúdy v rieke sú silné a Temža vo svojích útrobách pochovala nejedného človeka...

Lacey v súčasnosti slúži u námornej jednotky Metropolitnej polície. Nebolo to tak vždy. Kedysi špičková vyšetrovateľka sa rozhodla trochu zvoľniť z tempa a oddýchnuť si od zložitých prípadov vrážd, ktoré predtým vyšetrovala (tí, ktorí čítali predchádzajúce časti vedia presne o aké prípady ide; tí, ktorí nečítali predchádzajúce časti si môžu iba domýšľať, avšak, čo je lepšie, môžu si "brúsiť zúbky" na to, ako si ich ešte len vychutnajú). 

Keď sa nechala prehodiť k námornej polícii, Lacey ani vo sne nenapadlo, že sa nebude venovať len rutinnej práci. Nájde si ju nový, ďalší zložitý prípad. A chtiac-nechtiac ho bude musieť riešiť. Nie preto, že by ju o to niekto požiadal, nie preto, že by to ona sama chcela, ale preto, že bude musieť. Niekto jej totiž prifára mŕtve telo rovno popred nos a aby toho nebolo málo, necháva jej pozornosti/darčeky na lodi, kde býva. 

K tomu všetkému sa stretáva s Markom Joesburym, svojim osudovým mužom. Celý prípad tak okorení láska. 

Prípad je zamotanejší než zamotaný. Sharon má úžasný štýl písania a vie sa úžasne hrať s fantáziou čitateľa. Ten totiž očakáva niečo celkom iné ako mu Sharon servíruje. A robí to bravúrne. Človek je v napätí od začiatku až do konca. 

Nuž, Temné říční proudy je -ako som spomínala v úvode- román, ktorý sa číta jedným dychom. Akonáhle som otvorila knihu a prečítala som si prvú stranu, vedela som, že ju tak skoro z rúk nepustím.

Sharon Bolton. Odteraz si toto meno budem pamätať. Navždy. P. S. Vy by ste mali tiež.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Lacey Flint
1. Now You See Me (Už mě vidíš?)
2. Dead Scared (Volavka)
3. Like This, For Ever (Tak to je, tak to bude)
4. A Dark and Twisted Tide (Temné říční proudy)

Žiadne komentáre: