pondelok 2. júla 2018

Zrada

Originál: Betrayal (2014)

Autor:
Martina Cole
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Dita Kelbelová
 

Počet strán: 440

Rok vydania: 2018



Reeva O'Harová nedostala nikdy nič zadarmo. Vyrástla v drsných podmienkach východného Londýna, svoje prvé dieťa mala v 14-tich a potom v priebehu ďalších rokov porodila ďalšie štyri deti. Život sa s ňou nemaznal, ale to jej nezabránilo milovať svoje deti, ktoré ju takisto zbožňujú. Najstarší Aiden vie, že jeho matku priťahujú nebezpeční muži. Už od detstva mu je jasné, že musí viesť a živiť celú rodinu. Nemá to ľahké, ale keď ho matkin priateľ uvedie do tajov podsvetia, Aiden sa rýchlo chytí. Potom stretne Jade Dixonovú, ktorá sa v jeho obore tiež dobre vyzná. Kryje Aidenovi chrbát, porodí mu syna, vytvorí mu povesť muža, s ktorým si neradno zahrávať. Jade sa ale v tejto branži pohybuje dlhšie, a dobre vie, že zničiť sa dá každý. Obzvlášť na pozore by sa mal mať ten, kto je na vrchole... najmä pred najbližšími...


Mám rada príbehy z mafiánskeho prostredia. Ten svet ma niečím fascinuje. A Martina Cole mi jeden taký priniesla, i keď nebolo to celkom to, čo som očakávala. Príbeh bol totiž viac zameraný na rodinné vzťahy ako tie mafiánske, našťastie v ňom ale nechýbali rôzne mafiánske praktiky. 
 
Miminka milovala. Byla tak bezmocná a ve všem na vás závisela - bylo to jediné období Reevinho života, kdy si připadala chtěná. Každé z jejich dětí ji dávalo pocit důležitosti, pocit že tady má nějaký účel. A taky ji dávaly pocit úplnosti - jako by v tom chaosu svého života konečně něco udělala správně.

Mohlo by sa zdať, že Reeva je hlavnou hrdinkou knihy. Žena bez škrupúľ, s veľkou papuľou, ostrým jazykom, zlozvykom do každého zapárať a s tendenciou samoľutovania sa. Nikdy nemala šťastie na mužov. Už v štrnástich priviedla na svet svojho prvorodeného Aidana. A potom ako postupovali roky a ona sa schádzala a rozchádzala s ďalšími mužmi, sa jej narodili ďalšie deti. Spolu štyria synovia a jedna dcéra. 

Nebylo to snadné narodit se do rodiny jako tahle, byla to nesourodá sebranka, každý s jiným otcem, každý jiné barvy - a tak odlišní od všech ostatních. V mnoha ohledech byl každý úplně jiný, ale jako rodina drželi pohromadě a to bylo hlavní.

Nebyť Aidena, Reeva by bola stratená. Mladý muž, ktorý nemal v hlave celkom "nastraté" to mohol v živote dotiahnuť veľmi ďaleko. Mal talent, bol šikovný, dobre sa učil... avšak nič z toho nemohol vo svojom živote zúžitkovať. Matka, ktorá si bola vedomá, že jej najstarší je ten, ktorý vedie celú domácnosť; ten, ktorý jej pomáha s ostatnými deťmi; ten, ktorý je jej najväčšou oporou; nedovolila, aby šiel na štúdiá. A čo je najsmutnejšie, Aiden si to sám uvedomoval. Jeho láska k matke a súrodencom bola veľmi silná, až taká silná, že sa rozhodol obetovať svoju budúcnosť v ich prospech. 

Vždycky potřeboval mít kontrolu nad vším kolem sebe. To bylo prokletí jeho života; už od dětství musel myslet na všechny lidi ve svém živote, na matku, bratry, sestru. Takový byl jeho úděl a on si nestěžoval. Zastával roli hlavy rodiny - musel, protože kdo by se o ně jinak postaral? Neměl na výběr. Vzal si tenhle úkol na sebe a nikdy toho nelitoval.

Aiden je postava, ktorú by som v tejto knihe nazvala hlavnou. Pomáha matke od útleho detstva. Stará sa o ňu, keď to preženie s alkoholom (čo býva často) alebo s drogami (čo býva tiež celom dosť často), zvláda jej agresie, jej nálady, jej hašterivú povahu (ktorú mimochodom zdedil po nej i on sám, ako sa neskôr ukáže). A pomáha jej postarať sa o jej deti aká jeho súrodencov. Život je to ťažký. V mnohých smeroch mi preto prišiel veľmi sympatický. Na jednej strane som s ním súcitila, na strane druhej som mu držala palce. No potom získal možnosť pridať sa k Ericovi. Mafiánskemu bossovi. Keďže Aiden bol talent od prírody a v hlave mal viac ako iba "seno", veľmi rýchlo sa učil a tak sa vyšplhal po rebríčku na najvyššie priečky. Eric v ňom videl svojho nástupcu. Aiden si to uvedomoval a veľmi po tom túžil. No byť mafiánom nie je "iba tak". Byť mafiánom niečo znamená. 

Kontakt s podsvetím výrazne ovplyvňoval a mnohom i formoval jeho charakter. Postupne sa z milého chlapca, ktorý je pre rodinu ochotný spraviť prvé-posledné stával chladný muž, bez štipky emócie.

Aiden O´Hara si vysloužil respekt, v jistých kruzích skoro až nábožný. Byl to nemilosrdný člověk a vydělával hromady peněz nejen sobě, ale i svým lidem - to mu nikdo nemohl upřít. Oblibu si ale u lidí nikdy získat nedovedl. Větčina lidí ho brala jako nutné zlo a málokdo se odvážil zkřížit mu cestu, aniž by mu záda kryla celá armáda. Aiden nikdy neměl daleko k násilí a snadno uměl nasjít chybu anebo se urazit, pokud mu zrovna něco přeletělo přes nos.

Veľmi sa mi páčilo ako autorka popísala Aidenovu premenu. Častokrát nás oboznamovala s jeho myšlienkami, jeho náladami, jeho zvykmi, jeho zlozvykmi... atď. Po tom, ako spoznal krásnu Jade, a zamiloval sa do nej, sa mu začínalo dariť ešte viac a rýchlejšie sa dostával na vrchol. Jade ho podporovala. Videla v ňom dravosť, videla v ňom silného alfa samca, alebo jedinca, ktorý by to mohol dotiahnuť veľmi vysoko. Aby sa tak ale stalo, musela často krotiť jeho prchkú náturu. Tá sa s tým ako postupne starol, stávala čoraz neznesiteľnejšou a čoraz menej kontrolovateľnejšou. 

Román Zrada je pútavým dielom. Zistila som ale, že Martina Cole má čudný zlozvyk - opakovať sa. Často opakovala tie isté vety, čo sa týka v opisoch - čiže opakovala tú istú charakteristiku o danom človeku. Mnohokrát boli tieto popisy i zbytočné, pretože sa dobre dali vydedukovať z konaní postáv a z toho, čo hovorili. Priznám sa, že to mi trochu liezlo na nervy. Akoby svojho čitateľa podceňovala. Nenechala ho myslieť, ani domýšľať si. Škoda. 

Tiež opisovala iba málo z mafiánskeho prostredia. Myslela som, že ma ako čitateľku zasvätí do neho trochu viac, trochu hlbšie. Martina Cole sa viac-menej zamerala najmä sa rodinné väzby (čo vôbec nebolo zlé, ak ste od knihy očakávali práve to). V každom prípade sa kniha čítala dobre.

Moje hodnotenie: ★★★☆

Žiadne komentáre: