utorok 12. januára 2016

Ty, ja a tí druhí

Z anglického originálu: You, Me & Other People (2015)

Autor:
Fionnuala Kearney
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Zuzana Dudíková

 
Počet strán: 400

Rok vydania: 2015



Hovorí sa, že všetky rodiny majú svoje tajomstvá. Čo sa však stane, keď sa tieto tajnosti jedného dňa nezadržateľne vynoria na denné svetlo? Tak to bolo aj v prípade Adama a Elizabeth Hallovcov, manželov štyridsiatnikov s devätnásťročnou dcérou Meg, ktorí si nažívajú vcelku spokojne až šťastne. Odhalenie prvého tajomstva však znamená začiatok dlhého sledu udalostí s neodvratnými dôsledkami...



Nesmierne pútavým spôsobom spracovaná téma nevery. Apropo nevera.Vedeli by ste ju odpustiť? Hrdinka Beth to urobila. Prvýkrát ešte keď bola ich dcérka malá a Adam tvrdil, že šlo len o jednorázovú záležitosť. Milovala ho, tak mu odpustila. No teraz, keď dcéra dospela a Adam ju opäť podviedol /žiaľ tentoraz nešlo o jednorázovú záležitosť/, jednoducho ho vyhodila z domu. 

Snažiac sa s tým vyrovnať, navštevuje Beth psychologičku. Chce zmierniť všetku tú zlosť, srd a hnev vo svojom vnútri. Chce prežrieť bolesť a chce zabudnúť. V tejto fáze sa správali hrdinovia presne podľa známych pravidiel, kedy žena po rozchode s mužom najskôr plače, potom sa hnevá a nakoniec sa z toho všetkého dostane a začína žiť nový život. Muž sa naopak najskôr teší, užíva si slobodu, sex a neskôr, s odstupom času si uvedomuje, o čo mu bolo lepšie, o čo prišiel. A tak sa správa i Adam. Hoci mu všetci dohovárajú (dcéra Meg, svokra, brat), aby sa snažil získať naspäť lásku svojej manželky, nedá na ich rady. Ďalej sa peleší s Emmou. Sex s ňou je pre neho ako znovuzrodenie - cíti sa mladý, šťastný, neviazaný. Pravdaže tento stav je iba dočasný. Všetko časom zovšednie a Adam sa s Emmou nakoniec rozíde. Na to, že sa chce vrátiť k Beth je však už neskoro... alebo žeby nie? 

Okrem nevery začínajú postupne na povrch plávať i iné tajomstvá. Beth zisťuje, že jej život s Adamom bol zahalený klamstvami. Adam má totiž toho za ušami viac. So všetkými klamstvami sa musí vyrovnávať nielen jeho manželka, ale i jeho dcéra. 

O nevere sa popísalo veľa kníh, no Fio sa jej ujala nevšedným spôsobom. Príbeh je plynulý, hladký, občas prekvapivý. Číta sa dobre. Autorka vynikajúco zvládla psychológiu postáv. Čitateľovi vykreslila príbeh cez tri pohľady - Beth, Adama a Meg. A myslím si, že to je hlavné spojivo, ktoré dodalo knihe na pútavosti. 

Kto má rád rodinné drámy či otázky nevery, potom hurá do čítania!

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: