streda 2. apríla 2014

Jedného pekného dňa

Názov knihy: Jedného pekného dňa (2012)

Autor:
Silvia Havelková
 
Vydavateľstvo: Ikar

Edícia: Príbehy z kabelky 

Počet strán: 256

Rok vydania: 2012



Príbeh o tridsaťdvaročnej Gertrúde Mrázovej, ktorá je pracovitá, cieľavedomá a miluje deti, ale má smolu pri hľadaní toho pravého. Trápi ju plnšia postava a večná chuť na sladké, panovačná matka a komplikovaný vzťah so sestrou. Na druhej strane sa teší z opory svojského, vždy veselého strýka Tonka. Pokojnú hladinu Trudinho života rozčerí príchod bývalého priateľa Jara. Ten z nej chce vymámiť všetky úspory na začínajúce podnikanie. Aj v situáciách javiacich sa ako bezvýchodiskových pomáha Trudy prežiť obľúbené heslo jej otca: Stane sa to jedného pekného dňa...


Kniha obsahovala mnoho momentov z reálneho života (ako je denná rutina, rozhovory s matkou, starosti s mužmi...), priznávam, no veľa vecí v nej bolo aj prikrášlených (priotrávená kolegyňa, nečakane nadobudnuté bohatstvo...), čo jej skôr uškodilo.

Páčilo sa mi ako autorka opísala vzťah Trudy s jej matkou, rovnako Trudino správanie sa k deťom - a najmä lásku k neterke Tamarke a synovcovi Leovi. A ako pozitívum vnímam aj  žartíky strýka Tonka - na nich sa dalo vcelku dobre pobaviť :-)

Je pravda, že hlavná hrdinka nemala šťastie na mužov. No spisovateľka si mohla odpustiť prepojenie jej bývalého priateľa Jara s jej "zdalo sa, že nádejným budúcim frajerom" Petrom, to sa mi zdalo až príliš prešpekulované a o to menej uveriteľné.

Problém pri čítaní vnímam aj v tom, že sa dej neuveriteľne vliekol - obsahoval množstvo nudných pasáží, pri ktorých mi neostávalo iné iba preskakovať riadky, a čo je smutné, že neskôr aj celé odstavce... :-(

Nuž, keď to zhrniem, kniha ponúka kúsok z každodenného života, no mňa nebavila.

Moje hodnotenie: ★★☆ 

Žiadne komentáre: