nedeľa 27. septembra 2015

Tentokrát to vyjde!

Z francúzskeho originálu: Ça peut pas rater! (2014)

Autor:
Gilles Legardinier


Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Slavomír Míča

Počet strán: 448

Rok vydania: 2015


Zrútil sa vám niekedy vzťah kvôli jednej sms správe? Nie chvíľková známosť, ale vážny desaťročný vzťah. Práve to sa prihodilo Marii. A aby toho nebolo málo, v rovnakom čase musí riešiť problémy v práci. Marie sa ale nezrúti, práve naopak. Rozvážne vyhodnotí príčiny svojho utrpenia a dôjde k záveru, že je vlastne len jedna: muži. A to musí skončiť! Marie sa rozhodne, že urobí všetko pre to, aby pre zmenu trpeli oni. Muži v jej okolí sa veru majú na čo tešiť...


Je iba málo mužov spisovateľov, ktorých obľúbeným žánrom je ženský román. A ak sa takí nájdu, potom vo svojich knihách len málokedy ponúknu všetko, čo žena od takej knihy očakáva. Francúz Legardinier si tiež vybral tento žáner. Hlavnou hrdinkou jeho knihy je žena, ktorá dokonca celý príbeh i rozpráva. A musí sa mu uznať, že ho napísal minimálne tak dobre, ako by ho písala žena, ak nie lepšie!

Autor v knihe skĺbil bláznivú hrdinku, humorné situácie a romantiku. Pri jej čítaní si uvedomíte, že sa stále pochechtávate, súhlasne (občas i nesúhlasne) prikyvujete hlavou nad konaním hrdinky a ani sa nenazdáte a ste na jej konci.

Páčilo sa mi ako boli opísané Mariine pocity po rozchode s Huguesom, ako sa s tým nevedela vyrovnať, no postupne s odstupom času sa z toho začala dostávať. A pomsta, ktorú pre Huguesa vymyslela bola skutočne "sladká".

Trochu uletene sa už správala pri hľadaní/hádaní autora milostných listov, ktoré začala dostávať. Každý muž, ktorého si dala na zoznam ako potenciálneho ctiteľa, sa jej videl úžasný, aby nakoniec zistila, že to nie je on a že vlastne ani nie je taký úžasný :-) V tomto bola fakt praštená... no ale čo si budeme nahovárať, baby také niekedy sú :-D Našťastie si to neskôr sama uvedomila.

Autor krásne skĺbil problémy v práci s problémami v milostnom živote. Pretože, tak ako v živote, pohromy nasledujú jedna druhú... Našťastie nič netrvá večne a ako sa vraví - každý deň vyjde slnko. Tým slnkom sú v tomto prípade Mariini priatelia, kolegovia, správca domu aj ukradnutý kocúrik, ktorí jej vedome i nevedome pomáhajú.

Kniha čitateľovi prináša mnoho emócií, a aj keď dopredu predvídate, kto je Mariiným tajným ctiteľom, čakáte ako na to príde samotná hrdinka. Musím zložiť pomyselný klobúk z hlavy pred autorom ako to len báječne vypointoval. Veľmi sa mi to páčilo. 

Gilles je výborný. Ani sa nečudujem, že má po celom svete toľko fanyniek.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: