sobota 21. júna 2014

Manžel na obejdnávku

Z anglického originálu: Arranged (2011)

Autor:
Catherine McKenzie
 
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
 
Preklad: Oľga Kralovičová
 

Počet strán: 344

Rok vydania: 2013



Anne Blythová má skvelý život – zaujímavú prácu, dobrých priateľov a zrejme dostane aj zmluvu na vydanie knihy, no stále sa jej nedarí nájsť si životného partnera. Náhodou nájde vizitku zoznamovacej kancelárie a vloží si ju do vrecka – pre istotu. Krátko nato jej najlepšia priateľka Sarah oznámi, že sa vydáva. Anne sa neubráni závisti, a tak sa rozhodne zoznamovaciu agentúru čo najskôr navštíviť v nádeji, že sa jej konečne podarí nájsť správneho muža. Čoskoro však zistí, že to nie je zoznamovacia, ale sobášna agentúra. Spočiatku myšlienku „manžela na objednávku“ zavrhne, no čím viac o tom premýšľa, tým väčšmi sa jej to pozdáva – a vďaka agentúre spoznáva Jacka Harmera...


Jedným slovom: bavila som sa :-D 

Hlavná hrdinka pracuje ako novinárka, na spadnutie je vydanie jej prvej knižky a vcelku sa jej v pracovnej oblasti darí. Je samostatná, má priateľov, avšak chýba jej láska. Vo svojom živote doteraz natrafila vždy iba na nesprávnych mužov. Problém bol v tom, že si sama vyberala "nevhodné typy". Záležalo jej viac na ich výzore ako na nich samých a to pre žiaden vzťah nie je dosť. Po tom, ako sa dozvedá, že jej najlepšia kamarátka sa bude vydávať, rozhodne sa zmeniť svoj samotársky život. A keďže si nedokáže nájsť vhodného partnera do života sama, využije služby firmy Blythe & Company, ktorých vizitku náhodne našla na chodníku. Zaujala ju svojím názvom - je v ňom jej priezvisko - a vzala to ako znamenie. 

Prostredníctvom agentúry spoznáva svojho budúceho manžela. Jack H. je sympatický mladík. Netrvá dlho a ide po Anne ako pes po údenom. Využíva jej zmätenosť a nerozhodnosť a presvedčí ju, že by to mali spolu skúsiť... Anne Blythová (kvitujem autorke nápad s menom; na Anne zo Zeleného domu som vyrastala a tak som si plne vychutnávala každý kúsok, ktorý Catherine do knihy zakomponovala - od oslovenia Kordélie až po Gilovo vyznanie lásky) je dostatočne zmätená, no i dostatočne motivovaná to s ním skúsiť...

Pravdaže, počas čítania vnímavý čitateľ vie, čo bude nasledovať, aj ako to celé skončí, napriek tomu sa počas celej tej doby výborne baví.

Knižka sa číta sama. Autorka si vybrala na spracovanie netradičný námet a skvele sa s ním vyhrala. Výborný preklad, výborná štylizácia viet, a nakoniec výborný obsah. Catherine píše s ľahkosťou podobnou Lise Kleypas (u nej dej rovnako rýchlo a ľahko odsýpa) aj keď príbehmi a ich podaním sa celkom odlišujú. 

Celkom určite toto nebola moja posledná knižka od tejto autorky ;-)

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: