pondelok 11. decembra 2017

Léto plné neskutečných věcí

Z anglického originálu: The Summer of Impossible Things (2017)  

Autor: Rowan Coleman

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Markéta Polochová

Počet strán: 456

Rok vydania: 2017


Tridsať rokov dozadu zažila Lunina matka niečo strašné a desivé. Po celý život o tom nikomu nepovedala ani pol slova. Až teraz, po jej smrti vychádza pravda najavo. Jeho odhalenie zasiahne Lunu i jej sestru Pee. Keď zistia, že majú možnosť vrátiť sa do matkinho rodného mesta a dať veci do poriadku, urobia tak. V New Yorku však nachádzajú viac otázok ako odpovedí. A potom sa Lune prihodí niečo neskutočné, takmer magické- stretne svoju matku ako mladé dievča. Najskôr si pripadá ako blázon, no potom pochopí, že tak dostáva šancu zmeniť sled udalostí. Cestovanie v čase jej to umožní. No urobí to? 


Myslela som, že Rowan ma už nebude mať čím prekvapiť. Za jej vrcholové dielo dodnes považujem Knihu vzpomínek. Pretože je nezaudnuteľná. A hoci ostatné jej knihy sú rovnako na vysokej úrovni, predsa len sa dá medzi nimi rozlišovať: lepšia a ešte lepšia. A táto kniha patrí do tej druhej kategórie.

Hlavnou hrdinkou je Luna, ktorej nedávno zomrela matka. Spáchala samovraždu. Spolu so sestrou Peou vedeli, že je labilná, že trpieva silnými depresiami. Veď už ako malé dievčence sa s tým pravidelne potýkali. Kým na jednej strane bola Marissa milujúcou matkou, na strane druhej, vo svojich čiernych chvíľach, sa pred nimi zatvárala a niekedy ani týždeň nevyšla z izby, nepreriekla slovka, neusmiala sa. Iba stočená v klbku ležala na posteli a trpela. 

Dievčatá vyrástli a matkine "tmavé chvíľky" brali ako súčasť jej života. Nikdy nevedeli čo jej je, prečo trpí, čo sa v jej vnútri odohráva. Až teraz, keď si siahla na život, im matka dovolila nahliadnuť do svojej 13. komnaty. Dievčatám zanechala filmy a ďalšie odkazy, ktoré ich pomaly, ale isto mali nasmerovať na správnu stopu...

Sestry sa vybrali do rodného New Yorku, odkiaľ sa ich matka presťahovala za svojou láskou - ich otcom Henrym do Anglicka. Luna tuší, aké je prvé matkino tajomstvo. Vždy to nejako v podvedomí tušila. Bola iná ako Pea, bola iná ako Henry. Mala modré oči. A kto v ich rodine kedy mal modré oči? Nikto. Takže? ...Luna sa v prvom rade vydáva na cestu do matkinho rodného mesta, pretože sa chce dopátrať pravdy. Sestra ide s ňou, pretože vie, že Luna potrebuje oporu (hoc Pea ju potrebuje stonásobne viac, vzhľadom na jej minulosť). 

A práve tam sa udeje niečo zvláštne. Luna sa premiestni v čase o 30 rokov dozadu, do obdobia, kedy sa jej matka práve rozhodla odcestovať s láskou svojho života (ich otcom Henrym) do Anglicka. Luna vidí svoju matku - mladú, šťastnú, životom nepoznačenú. A postupne zisťuje, čo z nej spravilo nešťastnú stvoru, ktorú nakoniec to tajomstvo, ktoré v sebe roky ukrývala, dostalo do hrobu. 

Luna je vedkyňa, mnohokrát si odôvodňuje to, čo sa s ňou deje - že sa premiestňuje v čase a dokonca to dokáže aj korigovať. Spočiatku mala strach, že jej preskakuje, no čím dlhšie sa jej darí dostávať 30 rokov naspäť, do New Yorku v roku 1977, tým je jasnejšie, že to nie je iba prelud v jej hlave, ale skutočnosť. 

V danom čase sa dievčatám podarí zistiť, čo sa ich matke stalo, čo ju ovplyvnilo a poznačilo na celý život a Luna sa rozhodne zmeniť minulosť. Môže to urobiť... chce to urobiť... musí to urobiť. No čo ak, tým pádom, ona prestane existovať?

Príbeh prináša mnoho otázok. No Rowan na všetky nakoniec odpovie... Kniha sa číta výborne. Jej tempo vás nabáda dostať sa čo najrýchlejšie na jej koniec. Najprv chcete poznať všetky Rissine tajomstvá, potom chcete vedieť, ako sa to bude vyvíjať medzi Lunou a Michaelom (teda ja som to chela vedieť 😝), a nakoniec vás bude zaujímať či bude Luna schopná obetovať samu seba pre šťastie svojej vlastnej matky?  

Rowan vie ako zaujať čitateľa. Nech už si za tému svojej knihy vyberie hoc i mystery rozmer, medzi ktoré rozhodne teleportovanie sa patrí

Nakoniec ešte pridávam krásnu myšlienku Alberta Einsteina, ktorú použila autorka v knihe, a s ktorou naplno súhlasím:

Celý ten domnělý rozdíl mezi minulostí, přítomností a budoucností není nic jiného než pouhá iluze.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: