štvrtok 31. marca 2016

Žiadne tajomstvá

Z anglického originálu: No in Between (2014)

Autor:
Lisa Renee Jones
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Eva Rebollo
 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2016



Vzťah Chrisa a Sary sa vyrieši a vtiahne nás hlbšie do Markovho príbehu. Obaja sa v Paríži snažili vyrovnať s démonmi minulosti, pričom si siahli až na dno svojej duše. Teraz, keď sa vrátili do svojho domova v San Franciscu, Sara verí, že ich už nič nedokáže rozdeliť - ani Avine obvinenia, ani Chrisove obavy, že ju zničí tak, ako vraj kedysi zničil Amber, ba ani Mark, ktorý bol v istom čase až priveľmi súčasťou ich životov. Verí, že spolu s Chrisom sú nepremožiteľní. Musia byť nepremožiteľní. Priveľmi potrebujú jeden druhého, aby sa to mohlo skončiť inak.


Pýtate sa, o čom môže byť štvrtý diel erotickej série Inside Out? Aj ja som si kládla túto otázku. Veď ostatná kniha predsa vcelku fajn zodpovedala na všetky otázky - či už týkajúce sa vraždy záhadnej Rebeccy alebo vyriešenia si otázky lásky u hlavnej hrdinky Sary a Chrisa. 

Lisa Renee sa rozhodla trochu si pohrať s dejom i s čitateľmi (predpokladám, že tak urobila na návrh/nátlak vydavateľa alebo aby vyslyšala neodkladné prosby čitateľov). Ak sme si doteraz mysleli, že vieme, kto zabil Rebeccu, kvôli ktorej celá táto -pôvodne- trilógia vznikla a postupne sa rozrastala, tak teraz sa dozvieme, že sme sa možno mýlili. 

Obvinenú majú pustiť na slobodu, pretože odvolala, čo predtým povedala a polícia nemá dostatok dôkazov, aby ju u seba držali. A tak sa Sara spolu s Chrisom nejedenkrát objavia priamo na polícii, kde ich oboch vypočúvajú. Väčšina deja sa tak motá okolo podozrivých, menej podozrivých, možných podozrivých. Pretože podozriví sú všetci. Sara, Chris, dokonca i Mark! A tak pokračuje bezúspešné pátranie po vrahovi Rebeccy a rovnako neúspešné hľadanie Sarinej kamarátky Elle.

Pokiaľ ide o lásku, pretože najmä o tom kniha má byť, hrdinka Sara je už konečne sama sebou... Svojou láskou ku Chrisovi si je istá, a na tento fakt neustále poukazuje od začiatku až do konca knihy, obzvlášť keď sa niekoľkokrát dostane do tesnej blízkosti Marka Comptona. Apropo Mark, aj o ňom je tento príbeh. Pomaličky sa mu dostávame pod kožu a zisťujeme, že nie je taký chladný a tvrdý ako sa snaží pôsobiť, že predsa len niekde hlboko vo svojom vnútri ukrýva city. Ale chcelo by ho viac... škoda, že je príbeh prerozprávaný z pohľadu Sary, cez ňu sa iba veeeeľmi slimačím tempom dozvedáme čo-to o Markovi.

Myslím si, že Lisa Renee sa pri písaní pokračovania vybrala zlým smerom. Jej kniha už nie je plná erotických scén (oproti predchádzajúcim ich ponúka iba pár), väčšinou sa dej totiž točí okolo vyšetrovania - upodozrievania a obviňovania každého jedného z hrdinov - pričom o väčšine z nich nemožno pochybovať, že by mali s Rebeccinou smrťou niečo spoločné (čo sa dá ľahko vydedukovať z predchádzajúcich častí). Takže, na čo sa tu vlastne autorka hrá? 

Za čo jej ale musím pripísať bod k dobru je, že dokáže udržať čitateľa v napätí na celkom dômyselne vystavaných tajomstvách...  v tomto prípade konkrétne epilóg všetko ešte viac zamotá. A Lisa Renee si tým čitateľa namotá natoľko, že chce hneď siahnuť po ďalšej časti.

Moje hodnotenie:


Inside Out
1. If I Were You (Keby som bola tebou)
2. Being Me (Sama sebou)
3. Revealing Us (Jedine s ním)
4. No in Between (Žiadne tajomstvá)
5. I Belong to You

Žiadne komentáre: