utorok 28. júla 2015

Ozvem sa, keď budem šťastná

Názov knihy: Ozvem sa, keď budem šťastná (2013)

Autor:
Monika Macháčková
 
Vydavateľstvo: Evitapress

Edícia: Srdcovky

Počet strán: 192

Rok vydania: 2013



Hana vedie utiahnutý život bez veľkých emočných výkyvov. Ako dieťa sa po tragickej nehode rodičov dostáva do detského domova, kde vyrastie a vyštuduje strednú školu. Ani počas detských rokov, ani počas štúdia na vysokej škole si k sebe nepustí veľa ľudí. Je skôr samotárka, disciplinovaná, čestná, žije utiahnuto. Stretáva síce muža, ktorý o ňu prejaví záujem, aj jeho sympatie opätuje, no ich vzťahu chýba vášeň a búchanie srdca - je to skôr racionálne partnerstvo dvoch ľudí, ktorí nevyznávajú tie isté hodnoty ako ich rovesníci... Hana tuší, že jej manželstvo nie je v poriadku.
Keď sa jej predtucha naplní, je pripravená zmeniť svoj životný štýl a objavuje skutočné radosti. Stále však hľadá odpoveď na otázku, prečo a pre koho je na svete a akým spôsobom bude šťastná...



Hrdinka Hana to nemala v živote ľahké. Kniha je písaná v prvej osobe a Hana s obrovskou dávkou sarkazmu reflektuje čitateľovi svoj životný príbeh. Vyrastala v detskom domove, kde sa dostala po tom, ako jej zomreli obaja rodičia. Nebolo nikoho, kto by sa o ňu mohol postarať. 

Po štúdiu na vysokej škole sa vydala za Daniela Bohatu. Nespájala ich láska, Hana vlastne ani poriadne nevedela, čo to slovo znamená, preto súhlasila so sobášom. Daniel bol k nej milý, priateľský, vždy sa mali o čom porozprávať. Nenaliehal na ňu, nemal prehnané požiadavky. Jediné, čo ich vzťahu chýbalo bola iskra. Mali sa k sebe ani súrodenci.

Danielova mať bola výrazne proti svojej neveste. Pre svojho milovaného synáčika si želala inú manželku, nie dievčinu, ktorá vyrastala v decáku. Daniel s Hanou bývali u jeho starej mamy. A práve to bola žena, v ktorej našla Hana pochopenie; a práve to bola žena, ktorá jej otvorila oči.

Hana pracovala v Danielovej rodnej dedinke ako učiteľka. Medzi žiakmi mimoriadne obľúbená, avšak v kolektíve vôbec. Preto ani nemala kamarátky, s ktorými by si zašla na vínko, na kávičku len tak poklábosiť o starostiach a radostiach života. 

Hladinu vody trochu rozbúrilo večné svokrino želanie mať vnúča. Pravdaže, podľa nej, problém bol v Hane, nie v jej synáčikovi. Veď ako by to bolo! No milý Danko sa ukázal v pravom svetle. Autorka mu riadne naložila :-)

Ako sa prevalila kauza s inžinierom Bohatom, Hana sa s ním rozviedla a odišla do mesta. Našla si podnájom, prácu v škole, kde sa k nej nesprávali ako k žene s leprou a netrvalo dlho, našla si i kamarátku. Lenke jedinej nakoniec rozpovedala o svojom živote.

Celý čas som čakala, kedy hrdinka začne byť šťastná, kedy si aj na ňu aspoň malý kúštiček sadne. Myslela som, že možno ju zmení láska... Začala sa stretávať s Artúrom (ktovie aké bolo jeho pravé meno - ostalo záhadou, rovnako ako i Artúr). V ich vzťahu však išlo len o sex, ktorému Hana po toľkých rokoch prišla na chuť :-) No nakoniec to s ním ukončila. 

A paradoxom celej knihy ostáva, že práve keď sa rozhodla, že začne nový život, plnohodnotný a šťastný, zrazilo ju auto a už to nestihla uskutočniť. Pointa z celého príbehu ostáva: Ži naplno každý deň. Nič neodkladaj na zajtra, pretože možno už nebude nijaké zajtra.

Nuž, veľmi depresívna kniha. Rozhodne nič pre citlivé duše. No kvitujem autorke - veľmi dobre napísané.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: