štvrtok 22. augusta 2013

Neskoré kvety

Z anglického originálu: Late Bloomer (2002)

Autor:
Fern Michaels
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Zdenka Buntová
 

Počet strán: 320

Rok vydania: 2005



Cady Jordanová sa vracia po dvadsiatich rokoch do svojho rodiska. Ako dieťa utrpela vážny úraz pri hre s priateľmi, no na nehodu si nespomína. Stretáva sa so starými známymi a usiluje sa spomenúť si na udalosti osudného dňa. Jej priatelia však nechcú, aby zistila, čo sa skutočne stalo. Ak pravda vyjde najavo, životy mnohých z nich budú zničené. Jeden človek je však ochotný pomôcť jej – Maxwell Ward, miestny šerif a priateľ, ktorý Cady vždy priťahoval. 



Cady Jordanová, dvojičky Amy a Andy Hollisterovci a Pete Danson boli ako deti nerozluční. Až kým Cady neutrpela vážny úraz a nezomrel pri tom Jeff King - darebák, ktorý Cady robil neustále zle. Vinu za jeho smrť pripísali Cady, ktorá si žiaľ nedokázala spomenúť, čo sa vlastne stalo a ostatné decká sa vyhovorili, že v ten inkriminovaný deň v Judášovom háji neboli.

Téma na príbeh nie je okukaná, i keď sa dá dopredu vycítiť, aká je pravda, aj ako to celé skončí. Napriek tomu vás ten pocit nenúti zatvoriť knihu a nečítať ju. Naopak, s radosťou čakáte, ako sa postupne odhaľujú jednotlivé tajomstvá a hriechy minulosti a zároveň, ako sa dávne kamarátstvo rokmi zmenilo na ľahostajnosť; v prípade Amy na nenávisť.

Mac Ward, prezývaný Boomer, je policajt, ktorý prichádza do rodného Indigo Valley na miesto nového náčelníka. Policajtom sa nestal náhodou. Tiež bol v ten deň v Judášovom háji a bol to práve on, kto zistil, že Cady po páde žije. Zavolal prvú pomoc. Po dvadsiatich rokoch sa s Cady stretáva a zisťuje, že je do nej stále zamilovaný, ako bol, keď mal trinásť. Kniha teda nerieši len dávny prípad, dáva priestor i romantickej láske. 

Ďalšou interesantnou líniou knihy je Cadyna rodina. Po tom, ako sa rozhodla prísť bývať k svojej starej mame - úspešnej herečke Lole Jor Dan (teraz už na dôchodku), sa jej život obracia o 180 stupňov. Lola je excentrická, výstredná, extravagantná, no i milujúca. Žije vo veľkom sídle spolu s bývalým režisérom Anthonym a bývalou dablérkou Mandy. Všetci traja tvoria Veľkú trojku a sú odhodlaní pomôcť Cady spoznať svoju minulosť, aby mohla plnohodnotne žiť svoju budúcnosť. Cady to v živote nemala nikdy ľahké. Jej otec bol svätuškár a fanatik. Kočovali z miesta na miesto; nikde neboli doma. Z Cady vyrástla do seba uzavretá mladá žena, ktorá neverila nikomu. A také niečo sa iba ťažko napráva... našťastie sa to podarilo ;-)

Kniha sa číta príjemne, poháňa vás túžba zistiť, ako to celé bolo a baví vás na niektorých Loliných, no i Cadyných kúskoch. Osobne som sa pri naháňačke opitej Cady po meste rozhnevaným barmanom a policajtmi neubránila hlasnému smiechu.

Môže sa vám zdať, že niektoré pasáže sú príliš zdĺhavé alebo opakujúce sa, napriek tomu kniha stojí za prečítanie.

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: