štvrtok 25. augusta 2011

Život v mínuse

Z anglického originálu: Spent: Memoirs of a Shopping (2010)  

Autor: Avis Cardella  

Vydavateľstvo: Evitapress  

Preklad: Marcela Schmidtová  

Počet strán: 248  

Rok vydania: 2011  


Hlavná hrdinka, ktorou je samotná autorka knihy, je závislá od nakupovania a pátra po tom, prečo cíti nutkanie vojsť do najbližšieho obchodu a míňať peniaze na veci, ktoré nikdy nepoužije. Má plné skrine drahých kostýmov a kabeliek, plné škatule topánok a na účte stále mínus. Nemá z čoho platiť nájomné ani stravu, no vo chvíli, keď vo výklade zbadá nový model nohavíc vychytenej značky, musí ho mať!


Autorka doslova nudne a zdĺhavo opisuje svoj život - závislý od nakupovania. Ja som pri čítaní knihy normálne padala na zadok a rozmýšľala, ako len Avis dokázala dať dokopy zhruba 240 strán, na ktorých nie je nič iné len nakupovanie. Nudné to bolo najmä vzhľadom k neustálym opisom, čo má na sebe oblečené, akej značky a pozor! kde kúpené. Neskutočné. 

Ľutujem prekladateľku, že sa musela s takým textom vôbec prplať. V podstate je kniha len súbor "memoárov" toho, čo hrdinka kedy nosila, a v ktorom obchode si to kúpila.  Inak dielo absolútne nevypovedá o jej celkovom živote, akoby si autorka strážila svoje súkromie, všetko len prebehne jednou vetou, ani keby bola dôležitejšia cena nejakej handry, ktorú si kúpila, než to, čo pri tom prežívala. 

Román je bez emócií, akoby som čítala knihu faktov. Veľmi slabé.

Dávam iba dve hviezdičky, z čoho jedna je za originálny nadpis a druhá za kvázi obdiv, že také niečo vôbec mohol niekto napísať. 

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: