piatok 4. augusta 2017

Prenasledovaná


Názov knihy: Prenasledovaná (2017) 

Autor: Andrea Novosedlíková

Vydavateľstvo: Taktik

Počet strán: 214

Rok vydania: 2017



Liliana Kollárová sa po rozpade vzťahu rozhodne venovať len práci a svojim záľubám. Jej pokojné dni sú narušené sledom nezvyčajných udalostí, ktoré postupne naberajú na intenzite. Atraktívna tridsiatnička sa stáva terčom anonymného psychopata, ktorý jej systematicky narúša súkromie. V jednej nebezpečnej situácii jej do života nečakane vstúpi príťažlivý Oliver Miklovič. Liliana si opäť užíva šťastie po boku nového muža, no len do chvíle, kým jej znova nezačne niekto v pravidelných intervaloch dýchať na krk. Vystrašená žena postupne odkrýva pravdu o svojich priateľoch a zisťuje, že nie je všetko iba biele alebo čierne.


Moja prvá skúsenosť s touto autorkou, a musím povedať, že ma príjemne prekvapila. Príbeh o prenasledovanej žene dáva tušiť dobrú zápletku. Stalkeri sú témou, ktorá v dnešnej dobe dosť rezonuje. 

Liliana je žena ako mnohé iné, vo svojom živote si hľadá stáleho partnera, no nie veľmi sa jej darí. Akoby k sebe priťahovala iba tých nesprávnych mužov. Práve ukončila vzťah s alkoholikom, poškuľuje po nej sukničkár, ktorý ju nesmierne priťahuje, no kým sa rozhýbe, stihne si ho pre seba uchmatnúť jej kamarátka. Lili si pomyslí, že je to iba dobre. Od sukničkárov treba dať ruky preč. Súhlas. No kým sa jednému sukničkárovi vyhne, vpláva do náručia inému. Lili sa nechá - doslova -oblbnúť sladkými rečami. Až som údivom krútila hlavou nad esemeskami, ktoré jej Oliver posielal; ktoré ju tešili, pri ktorých kvitla, cítila sa ženou a hlavne, cítila sa milovaná. Ach, ako len ženy dokážu dať na pekné slovká. Ale bolo dobre, že sa nechala hlavná hrdinka očariť medovými rečami. Autorka tak ukázala čitateľkám, že existujú muži, ktorí s vami majú celkom iné úmysly, ako založiť si rodinu a zostarnúť.

Šťastie alebo nešťastie na mužov mali aj jej kamarátky, kolegyne. Autorka nám ukázala, že v dnešnej dobe je iba ťažké nájsť si svojho pána Božského. (Mužské pokolenie Andrejka veru nevykreslila vo veľmi priaznivom svetle 😏) 

Okrem vzťahovej línie sa román venuje aj spomínanému stalkovaniu. Lili sa po rozchode s alkoholikom Ivanom totiž začnú diať zvláštne veci. Najskôr im nepripisuje žiadny význam. Veď odvalené spätné zrkadlo na aute alebo prepichnuté gumy mohol urobiť ktorýkoľvek vandal alebo nejaký výrastok.

Keď sa však prenasledovateľ rozhodne zavítať aj k nej do bytu a zanechať za sebou viditeľné stopy, Lili už nie je všetko celkom jedno.

Skutky stalkera sa postupne navyšujú a tiež menia. Ako sa ona snaží vyhnúť prenasledovaniu, stalker tiež mení taktiku. A všetko sa nakoniec vyhrotí do takej mieri, že Lili už neverí nikomu vo svojom okolí. Podozrieva každého - kamarátky, kolegyne, dokonca i Olivera. Kto z nich si na ňu zasadol? Kto z nich sa rozhodol jej uškodiť?

Andrea nahodila pozvoľné tempo, dej napreduje pomaly, krôčik po krôčiku. Človek by si myslel, že sa kniha preto bude čítať trošku ťažšie, no vôbec nie. Práve naopak. Vďaka tomu sa jej podarilo veľmi pekne vykresliť stupňujúce sa napätie a stres u hlavnej hrdinky. Jej psychika neuveriteľne utrpela. To vo mne ako čitateľovi vyvolalo túžbu dozvedieť sa viac - zistiť, kto hlavnej hrdinke ničí život takým nepríjemným spôsobom. A preto sa kniha čítala jedným dychom. 

...všetko v živote má svoj čas. Svoju postupnosť. Nič sa nedá urýchliť, preskočiť či ovplyvniť a udalosti, či ľudia musia dozrieť tak ako hrozno pre dobrú kvalitu a chuť vína.

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: