pondelok 15. mája 2017

Ako skala

Z anglického originálu: Silenced (2014)

Autor:
Dani Pettrey
 
Vydavateľstvo: i527.net

Preklad: Zuzana Vengliková
 

Počet strán: 256

Rok vydania: 2016



Jake vedel, že niečo nie je v poriadku. No nemohol tušiť ako veľmi. Oddychové lezenie na skalách sa jedného dňa zmení na drámu, keď na svojej ceste Kayden McKenna narazí na telo mŕtveho lezca. Stalo sa nešťastie alebo...? Šerif Landon Grainger, ktorý prípad vyšetruje, sa obráti na Jakea Westina s prosbou o pomoc. Jake súhlasí, ale to ešte netuší, kam ho tento prípad zavedie. Vďaka Kaydeniným lezeckým skúsenostiam čoskoro s Jakeom zistia, že smrť v horách nebola náhoda. Ba čo viac, vrah im je v pätách. Keď sa v Yancey začnú diať čudné veci, Jake sa obáva, že svet, v ktorom sa pohybuje, môže ohroziť osobu, ktorú miluje. No pravda je oveľa temnejšia, ako si vie predstaviť.



Všetky príbehy Aljaškej série sú navzájom prepojené a je dobré ich čítať postupne (som rada, že som tak urobila) - aj keď každá kniha rieši iný prípad /vraždu, obchod s bielym mäsom.../ opakujú sa v nich tie isté postavy, ktoré sa knihu po knihe vyvíjajú; odhaľujú nám svoje charaktery; zamilúvavajú sa. A tak to je i v prípade Kayden, veľmi silnej, veľmi rozumnej mladej ženy, ktorá má na všetko svoj vlastný názor. Dokonca aj na Jakea, ktorý u nich pracuje, pomáha im, trávi s nimi čas i mimo práce. Čo pravdaže Kayden nevonia. Podozrieva ho, že pred nimi všetkými niečo tají. A je odhodlaná na to prísť.

Keď Kayden nájde mŕtvolu horolezca a po stopách vraha sa vydá s Jakeom (pravdaže nedobrovoľne), neostáva jej iné, iba ho bližšie spoznať. Jake, ktorý je do Kayden zamilovaný snáď celú večnosť, vie, že u nej nemá žiadnu šancu. Nesie si so sebou ťažký kríž a nechce, aby jeho minulosť ovplyvnila aj jeho budúcnosť. Našťastie má silný charakter, je odvážny, vytrvalý a trpezlivý. Svojou povahou sa ku Kayden krásne hodí. No príde na to aj Kayden?

Zápletka vraždy je zaujímavá, Dani opäť ukázala ako skvele vie vystupňovať napätie. Aj keď pri čítaní tejto knihy som mala pocit, že sa trochu opakuje. Pri písaní kníh používa rovnaký vzorec... ktorý ale jednoznačne funguje 😉

Na záver môžem len konštatovať, že ide o príjemné, napínavé dielo, ktoré sa číta jedným dychom. 

Moje hodnotenie: ★★★

Alaskan Courage
1. Submerged (Pod hladinou)
2. Shattered (V lavíne)
3. Stranded (V pasci)
4. Silenced (Ako skala)
5. Sabotaged (Sabotáž)

Žiadne komentáre: