piatok 16. októbra 2015

Veľké malé klamstvá

Z anglického originálu: Big Little Lies (2014)

Autor:
Liane Moriarty
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 440

Rok vydania: 2015



Na malebnom Pirriweeskom polostrove sídli iba jedna základná škola a tá musí prijať deti z rôznych spoločenských vrstiev. Bohaté mamičky sa tak stretávajú s chudobnejšími. Jednou zo sivých myšiek je aj slobodná matka Jane, ktorá má čo robiť, aby vyžila. Jane sa na polostrov prisťahovala len nedávno, a hoci škola sa ani poriadne nezačala, už sa dostala do problémov. Jej syna Ziggyho obvinia z napadnutia spolužiačky. Matka synovi verí, že čin nespáchal, ale v kútiku duše ju zožierajú pochybnosti. Pomocnú ruku jej podajú dve nové priateľky. Jednou z nich je bohatá kráska Celeste, druhou Madeline, čerstvá štyridsiatnička. Postupne sa dozvedáme, že každá rodina má svoje tajomstvá. Autorka len pomaličky odhaľuje osudy hrdiniek, ktorým ani zďaleka nie je čo závidieť. 



O Liane sa toho popísalo celkom dosť. Väčšinou ju chvália za jej výborný spisovateľský talent. A toľko pochvalných recenzií, to už musí niečo znamenať. Neodolala som preto a konečne som siahla po jednej z jej kníh. Neviem však, či som si vybrala tú správnu. Pretože Veľké malé klamstvá neboli až takou super mega peckou, akú som očakávala od tak široko-ďaleko ospevovanej autorky. No našťastie to nebolo ani sklamanie ;-)

Veľkým plusom knihy je jej téma. Autorka nádherne vykreslila obraz dnešnej spoločnosti i to ako ľudia reagujú na niektoré podnety. Presne ako zo života. Rôzne sociálne vrstvy na jednej pôde. Dva tímy rodičov, ktoré vzniknú po úvodnom extempore, kedy päťročný chlapček údajne napadne malé dievčatko. Klame on alebo ona? Rodičia sa začínajú zgrupovať do dvoch skupín. Jedna stojí za Jane, matkou obvineného chlapca Ziggyho, druhá stojí za Renatou, matkou ublíženej Amabelle. Intrigám, ohováračkám nie je konca. A - keď to poviem obrazne - z komára sa stáva somár.

V prvom rade ma trochu miatlo priveľa postáv. Aj keď sa dej točil väčšinou okolo Jane, Madeline a Celeste, takmer v každej kapitole boli spomínané aj matky/otcovia ostatných detí a najmä ich výpovede na konci každej kapitoly ma miestami iritovali. Tých ľudí bolo na začiatok jednoducho priveľa. Odhliadnuc od toho, hlavné postavy boli prepracované dômyselne, vyznievali veľmi autenticky. 

Autorka predostrela čitateľovi niekoľko tém, s ktorými sa skryte stretávame v spoločnosti - či už u zbohatlíkov alebo chudobných. Stali sme sa svedkami domáceho násilia, znásilnenia, stretli sme sa so šikanou, s ohováraním, vytváraním bublín a, v neposlednom rade, s fenoménom sociálnych sietí.

Kniha prináša so sebou isté napätie. Po celý čas ako ju čítate vám vŕta hlavou, čo sa vlastne stalo? Viete, že niekoho zabili, ale neviete koho. Kto vlastne zomrel a prečo? Neviete nič, všade sú iba náznaky. Môžete sa len dohadovať. Príbeh graduje postupne, no neeeeeeeesmieeeeerneeeee poooomaaaalýýýýým teeeempoooom. Najmä v druhej polovici sa mi kniha neuveriteľne vliekla. Tu mal niekto Liane povedať: Baba, skráť to. A kniha mohla mať o stovku strán menej. 

No ale koniec, ten je fenomenálny. Všetko do seba krásne zapadne a vám sa aj po dočítaní v hlave vybavia jednotlivé spojivká, ktoré ste predtým prehliadli, na ktoré ste neprišli počas čítania. Najlepšie je, že ešte niekoľko dlhých dní vám príbeh nezíde z mysle.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: