utorok 15. apríla 2014

Klamár

Názov knihy: Klamár (2013)

Autor:
Tatiana Čuperková
 
Vydavateľstvo: Evitapress

Edícia: Evitovky 

Počet strán: 256

Rok vydania: 2013



Medzi Terezou a jej priateľom Martinom to zo začiatku vyzerá idylicky. Podľa Terezy je to naozaj „ten pravý“, dokonca mu sama po pár mesiacoch známosti navrhne, aby začali spolu bývať. Vo svojej zamilovanosti si odmieta pripustiť, že všetko financuje sama, že „ten pravý“ sa neštíti ťahať z nej ďalšie a ďalšie peniaze, že v skutočnosti má obrovské dlhy, čudné známosti a hlavne - mimoriadne dobre vyvinutú schopnosť klamať.  


Pred očami čitateľa sa pomaly rozvíja príbeh masochistky a notorického klamára. Tereza sa pritom spočiatku javí ako každá súčasná a moderná žena - pracuje, stretáva sa s priateľmi a má slabosť na topánky a kabelky. Všetko iba dovtedy kým nespozná Martina Kaviarenského (veľmi sa mi páčil nápad použiť meno Kaviarensky - spoznala ho v kaviarni, tak ho nazvala Kaviarensky). 

Martin lieta až po uši v dlhoch a klame až sa mu z huby práši. Už toto samotné je zlé a poviete si, od takého chlapa ruky preč! Lenže Tereza je zamilovaná a preto nič nevidí, nič nepočuje, iba si v tej svojej hlavičke makovičke vytvorila obraz dokonalého muža a presvedčila samu seba, že je ním Martin. Že chúďatko Martinko nie je darebák a klamár, ale vlastne normálny, dobrý chlap, ktorý potrebuje trochu pomôcť. Nuž, niektoré baby sú schopné pre lásku muža obetovať aj svoju súdnosť, svoju hrdosť, a vôbec, celú svoju bytosť. Tak je to aj v prípade Tere a preto nemám pre ňu iný výraz ako masochistka. Typ ženy, ktorý rád trpí, rád sa nechá doslova vytýrať.

Záver knihy bol celkom prekvapivý, no som rada, že sa nakoniec "vykľulo šidlo z vreca", pretože keby Martin nehral na dve strany, Tereza by ho zrejme nikdy neopustila.

Tatiana má príjemný štýl, ľahko sa číta (verím, že sa jej aj ľahko píše ;-) ) Knihu by som odporučila zaradiť medzi povinnú literatúru na stredné školy, aby sa mladé baby poučili z Terezy a nezažili niečo podobné na vlastnej koži.

Moje hodnotenie: ★★★ 

Tatiana Brezinská Čuperková napísala aj tieto knihy, ktorých recenzie si môžete prečítať:
- Neskrotná

Žiadne komentáre: