štvrtok 17. januára 2008

Plameň a kvet

Z anglického originálu: The Flame and the Flower (1972)

Autor: Kathleen E. Woodiwiss

Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Oľga Kralovičová

Počet strán: 336

Rok vydania: 1998, 2004


Heather Simmonsová žije na vidieku so svojou despotickou tetou a utiahnutým strýkom. Rozhodne sa odísť do Londýna s Williamom Courtom, ktorý jej má vybaviť miesto učiteľky v dievčenskej škole. Hneď prvý večer odhalí Williamove nečestné úmysly a utečie od neho. Proti svojej vôli sa dostane na loď amerického kapitána Brandona Birminghama. Ten v domnienke, že je prostitútka ju znásilní. Heather sa podarí z lode ujsť a vrátiť domov k tete. Po pár mesiacoch zisťuje, že znásilnenie neostalo bez následkov. Keď to teta Fanny zistí, Heather jej odhalí pravdu a tak sa spolu vyberú do Londýna za sudcom lordom Hamptonom, ktorý prinúti kapitána oženiť sa s Heather. Brandon si novomanželku odvádza so sebou domov - do Ameriky. Navzájom sa postupne spoznávajú.



V Brandonovej spoločnosti sa z naivnej Heather stáva silná, duchaplná žena a z bezohľadného kapitána zodpovedný muž, ktorý si svojou trpezlivosťou a oddanosťou získa jej lásku.

Priznám sa bez mučenia, knihu som čítala asi štvrtýkrát a opäť ma chytila za srdce. Je prosto úžasná. Je skvelé sledovať ako sa z naivnej, bojazlivej a utiahnutej Heather stáva sebavedomá ženská. A ešte úchvatnejšie je pozorovať jednotlivé nálady Brandona, ktoré vychádzajú z jeho „odriekania“ (v zúrivosti a hneve prisahal manželke, že sa jej nedotkne). Vie si stáť za svojim slovom ako správny chlap (čo určite nejednej žene imponuje), je odvážny, rozhodný, a má neuveriteľne pevnú vôľu. Navyše je sexy... teda si ho takého vďaka krásnym opisom pani Woodiwissovej -nech odpočíva v pokoji- viem predstaviť. Hm, škoda, že takí úžasní chlapi nie sú aj v skutočnom živote – keby boli, svoj voľný čas by som určite netrávila čítaním, alebo uverejňovaním svojich textov na blogu :-)

Pani W. sa veru pohrala s charaktermi svojich postáv, a je úžasné sledovať ich postupnú gradáciu. Dokonca sa mi páčia aj mená hlavných hrdinov: Heather Simmonsová a Brandon Birmingham. Vyslovte si ich nahlas. Ale sa krásne prevaľujú na jazyku, že?


Moje hodnotenie: ★★

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

akurat som docitala... dobre, ale Popol vo vetre bol este lepsi... z