streda 19. decembra 2007

Srdcová kráľovná

Z anglického originálu: Almost a Bride (2005)

Autor: Jane Feather

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Marína Gálisová

Počet strán: 288

Rok vydania: 2006


Dej sa odohráva v Anglicku, miestami vo Francúzsku za čias Napoleona. Jack Fortescu, vojvoda St. Jules, má povesť nemilosrdného hazardného hráča a bezohľadného človeka. V kartách vyhrá celý majetok svojho úhlavného nepriateľa Fredericka Laceyho, ktorý nato spácha samovraždu. Keďže v stávke nebol len nehnuteľný majetok, Jack sa stretáva s Frederickovou nevlastnou sestrou Arabellou. Arabella Laceyová je bystrá, nekonvenčná, nezávislá a má obľubu v pestovaní orchideí. Keď jej vojvoda St. Jules oznámi, že jej brat prehral majetok a zomrel, zároveň ju požiada o ruku. Arabella spočiatku odmieta manželský zväzok, no nakoniec sa nechá presvedčiť priateľmi i samotným vojvodom a vydá sa zaňho. Rozhodne sa prísť na koreň tomu, prečo si ju chcel Jack vziať. Spolu s ním sa vydá do Londýna, a prostredníctvom Jackových známych sa dozvedá, čo presne bolo medzi ním a Frederickom.

K tejto knihe som trochu predstupovala s obavami, lebo po nie veľmi zaujímavom dielku Za oponou som autorku zaradila k priemerným. No obavy zmizli hneď po prečítaní prvej kapitoly. Jednoducho som hltala stranu za stranou a nenásytne čakala, čo sa stane ďalej. Jediné, čo možno knižke vytknúť je, že Jack neustále šňupal tabak. I keď môžem byť rada, že to nerobil aj počas plnenia si manželských povinností :-)
Musím priznať, že Jane Feather ma milo prekvapila - vie písať pútavo i napínavo. Vzdávam úctu aj pani prekladateľke za -podľa môjho skromného názoru- prvotriedny (špičkový) preklad. A už teraz sa teším, ako si prečítam pokračovanie pod názvom Osídla lásky (od rovnakej prekladateľky - jupííí), ktoré má byť o Arabellinej najlepšej priateľke, rovnako nezávislej a bláznivej Meg Barrattovej.

Moje hodnotenie: *****

Žiadne komentáre: